3+1 wellness trend és tipp, amikkel lazulhatunk az év elején

A wellness és a rekreáció szakemberei szerint idén nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, az egészségmegőrzés, valamint a pihenés és teljeskörű regeneráció.. Sok szó esik majd a minőségi alvásról, egyre népszerűbbek lesznek a rövid edzőgyakorlatok, és érzékszerveinket is jobban megdolgoztatjuk majd, hogy javítsuk hangulatunkat, mentális állapotunkat, enyhítsük a stresszt, segítsük a regenerációt. 

Az idei év wellnesstrendjei közül a soproni Fagus Hotel spa menedzsere 3+1 példát emelt ki, hiszen ahogy a divatban, úgy ezen a területen is folyamatos a fejlődés, és mindig újabb trendek kerülnek fókuszba.

Wellness az is, ha adunk magunknak pár perc lazulási időt, és nyújtózunk egy jótForrás: Shutterstock.com

Aki megengedheti magának, és akinek a a pihenéssel töltött idő ugyan annyira fontos, mint a jól végzett munka, az olvassa át az alábbi tippeket; hátha sikerül valamelyiket beépíteni a hétköznapokba. 

1. Idén még többet beszélünk a jó alvásról

A pandémia óta többen panaszkodnak álmatlanságra, kialvatlanságra, vagy arra, hogy nehezen tudnak elaludni, így idén nagyobb figyelem irányul a pihentető alvásra. Az elalvást a változatos étrend és rendszeres mozgás mellett mentális gyakorlatokkal is könnyebbé tehetjük:

  • Lefekvés előtt írjuk le, mi történt velünk aznap. Ez stresszoldó hatású, elősegíti a mentális ellazulást.
  • Nyugtatóan hat, ha a lefekvés előtt már nem nézünk tévét, nem számítógépezünk, és nem nyomkodjuk a telefonunkat
  • Helyette relaxáljunk illóolajos fürdővízben, vagy ráérősen tusoljunk le, majd olvasunk kicsit.
  • Személy szerint esküszöm az elalvást segítő zenékre is, egy jó Sleep playlist csodákra képes (a szerk.)

Ami határozottan fontos még, hogy kialakítsunk egy alvási rutint, vagyis próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, és állítsunk össze egy kis rituálét: például elsőként mindig a pizsamát készítsük elő, majd húzzuk el a függönyt, és így tovább. Alvásunkat alvásfigyelő appal is monitorozhatjuk, így átfogó képet kaphatunk alvási szokásainkról, és hogy mire érdemes jobban odafigyelnünk.

2. Népszerűek lesznek a rövid edzőgyakorlatok

Ha eddig azért nem álltunk neki edzeni, mert úgy gondoltuk, hogy nem fér bele a mindennapi dolgaink közé 30 percet bumlizni a városban, majd 1 órát edzeni egy edzőteremben és aztán újra hazaindulni, akkor most van egy jó híre a trendfigyelő szakembereknek. Idén ugyanis egyre népszerűbbek lesznek a néhány perces edzőgyakorlatok.

Erre már vannak példák többek között a TikTokon és YouTube-on is, ahol rövid táncos vagy fitnesz-kihívásokhoz csatlakozhatunk. Nem kell hozzá edzőteremmé változtatni a nappalit, ugrókötelet vásárolni vagy másfél literes kólásüvegeket emelgetni. Ez tényleg csak arról szól, hogy jól induljon és egy kis mozgással záruljon a nap. (Keresési kifejezés: Short everyday workout)

Persze végezhetjük a táncot és tornát egyénileg a saját zenénkre is, de ha egy szimpatikus oktató vagy influencer is velünk tart, akkor talán mi sem sumákoljuk el azt a pár percet. A mozgás hatására pedig csökken a stressz és az izomfeszültség, valamint javul a hangulatunk is.

3. Gyógyító hangok, fények, illatok

Mindenki tapasztalta már, milyen hatása lehet egy illatnak, színnek vagy hangnak. A Facebook-on is találni sok olyan tanfolyamot és wellness workshopot, meditációs órát, ahol a középpontban hangok, színek és illatok állnak. Ez azért van, mert a segítségükkel befolyásolni tudjuk mentális- és kedélyállapotunkat. A relaxációt, ellazulást pedig segíteni tudjuk különböző illóolajokkal, illatgyertyákkal vagy aromás fürdősókkal.

Egy-két meghatározó dekorációs elemmel és a passzoló illatolajokkal nőies és férfias illatfürdőt is tudunk varázsolni az otthonunkbanForrás: Shutterstock.com

Erre egyrészt a wellnessközpontokban van lehetőségünk illóolajos szaunaszeánszok vagy aromaterápiás masszázs formájában, másrészt az illatok gyógyító hatását saját otthonunkban is megtapasztalhatjuk, például, ha illóolajos fürdőt veszünk vagy illatgyertya, füstölő mellett végzünk meditációt.

Elménk nyugtatására, lecsendesítésére jó illat a levendula, a bergamott vagy épp a muskotályzsálya. Ezek mindegyike stresszoldó, nyugtató és hangulatjavító hatású. A hangfürdő, vagyis a hangtállal végzett rezgésterápia is serkenti szerveztünk öngyógyító erejét.

A fények ugyanígy segítségünkre lesznek nemcsak hangulatjavításnál, hanem a wellness- és kozmetikai kezeléseken is, hisz a különböző színimpulzusok serkentik az anyagcserét, energiával töltik fel a sejteket. Közérzetünkre is hatással vannak a különféle színű fények: például a zöld csökkenti a stresszt, nyugalmat áraszt és még az elalvásban is segít.

+1. Egész napos mindent bele wellness

Aki 2023-ban valóban szeretne többet foglalkozni testével és mentális egészségével, valamint meg is engedheti magának ezt a fajta kényeztetést, az már nemcsak egy-két órás masszázsra és szaunázásra ugrik majd be egy wellnessközpontba - vetítik előre a szakemberek. Minimum egy hétvégére foglal szállást egy wellnesshotelbe, ahol egy teljes napot biztosan eltölt majd különböző wellness-, gyógy- és kozmetikai kezelésekkel.

Lazító, vagy frissítő masszázs - a kényeztetésnél nincs jobb ajándék önmagunknakForrás: KaiMiano/Pixabay

Szaunázás után jöhet egy relaxáló kádfürdő, egy wellness vagy ájurvéda masszázs, majd különleges test- és arcpakolások, illetve innovatív wellness technológiával végzett kezelések, mint például az anyagcserét serkentő, immunrendszert erősítő polarizált fényterápiás kezelés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek