Japán elismerést kapott az egyik kelet-magyarországi fürdő designja

Hatalmas elismerésben részesültek a debreceni Aquaticum Strandfürdő építészei, számolt be a hírről az ikonikus fürdő rekonstrukcióját végző Bord Építész Stúdió Facebook-oldalán.

A Bord Építész Stúdió 2015-ös terve az Aquaticum Strandfürdő felújításáraForrás: BORD Építész Stúdió/BORD Architectural Studio/Facebook

A japán Kyoto Global Design Award-ot nyerték el, amelynek célja, hogy elismerje azokat a világ minden tájáról származó kiemelkedő tervezőket, akik hatással voltak az év design trendjeire, származásuktól, hírnevüktől függetlenül. Összesen hét kategóriában lehet nevezni: öko-design, ipari design, vizuális kommunikáció, divat, design elmélet, épület, valamint étterem/hotel/bár design. A pályázatok közül a különböző területek vezető szakértői választják ki a legjobb pályázatokat minden évben. A debreceni fürdő az épület design kategóriában kapott elismerést.

Az Aquaticum Waterpark Debrecen 2015-ben írt ki építészeti tervpályázatot a fürdő rekonstrukciójára, melyet Bord Építész Stúdió nyert el.

Az építésziroda koncepciója szerint a debreceni strandfürdő nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalhatót kíván nyújtani. A strand központi látványeleme egy vízből készült téglatest, amelyet az erdő inspirálta zöld hullámok hatnak át. A földrajzi adottságok, a gyógyvíz jelenléte, a védett erdei környezet adott inspirációt a tervekhez – írja az építésziroda, honlapján.

A Kyoto Global Design Award a következőképp jellemzi a tervet: „Az építészeti koncepció a víz éltető erejére és a lélegzetelállító erdei környezetre összpontosít. A víz és a növényzet a fürdő vízszintes és függőleges felületein is megjelenik a medencék vize, a pázsit, a vízfüggönyök, a vízesések, a növényekkel borított falak formájában." – írják a honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek