2024-re strandolhatóvá alakítják a Ráckevei-Duna fővárosi szakaszát

"A Ráckevei-Duna egy páratlan természeti kincs. Megtisztítjuk és mélyítjük a folyót, rendbe hozzuk a partszakaszokat. A budapestiek és a környéken élők újra birtokba vehetik a Dunát és a Duna-partot" – írta Facebook-oldalán Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár utalva arra, hogy megkezdődött a Ráckevei-(Soroksári)-Duna vízminőségének javítását célzó környezetvédelmi beruházás előkészítése és tervezése.

Korábbi felvétel a Duna-ágról az épülő Nemzeti Atlétikai Stadion és MOL-torony nélkülForrás: Fürjes Balázs / Facebook

A tervek szerint a Kvassay- és a Tassi-zsilip között 57 km hosszú folyószakaszon javítják a vízminőséget, és alakítják ki úgy a vízpartot, hogy az jóval több helyen legyen megközelíthető.Az államtitkár posztjában arról ír, hogy a beruházás előkészítése, tervezése 2024-re fejeződik be, addig beszerzik a megvalósításhoz szükséges összes vízjogi és környezetvédelmi engedélyt. A Ráckevei-Duna rendbetétele 4 budapesti kerületet és mintegy 21 település több mint 380 ezer lakóját érinti, ezért a projekt célja, hogy "olyan tiszta legyen a Kis-Duna vize, hogy bárhol biztonságosan lehessen benne fürdeni, a kifogott hal egészséges legyen, a vízpartot könnyen meg lehessen közelíteni".

Forrás: Fürjes Balázs / Facebook

Ezért a munkálatokat egy tudományos felméréssel kezdik, megvizsgálják a meder állapotát, illetve hidrológiai, kémiai és ökológiai vizsgálatokat végeznek. Az eredményektől függően 5 pont köré szervezik a feladatokat:
♦ Kikotorják a felgyülemlett iszapot a teljes szakaszon, a Gubacsi hídtól egészen Tassig.
♦ Iszapcsapdát telepítenek.
♦ Rendbeteszik a partfalat a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd között, hogy megelőzzék az újraiszapolódást és közelebb vigyék a folyót az emberekhez.
♦ Megoldást keresnek a Dél-pesti Szennyvíztisztító kapcsán arra, hogy ne csorduljon onnan szennyvíz és szemét a Dunába.
♦ Fenntartható, környezetbarát, innovatív vízgazdálkodási rendszert alakítanak ki. Speciális vizes élőhelyet és természetes csapadékvízelvezető rendszert építenek a Duna-ág pesti oldalán és a Csepeli közpark területén.

Legutóbb a Duna soroksári szakasza kapcsán két hete arról írtunk, hogy mivel az elmúlt évtizedekben elhasználódott Gubacsi híd vasúti forgalmat lebonyolító részét már nem lehet felújítani, ezért egy új vasúti átkelőt terveznek megépíteni a meglévő hídtól 15 méterre északra. Az új, alsópályás acél ívhídról bővebben itt olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek