Egyetlen nap idén is megváltoztathatja az életünket

Június 12-én ünnepli a világ a Wellness Világnapját, amelynek célja, hogy minden évben legyen legalább egy olyan nap, amikor mindenki figyelme az egészséges életmód felé fordul. Az idei esemény ingyenesen, online lesz követhető, a programok között pedig nemzetközi előadók és hazai szakértők videói segítenek majd abban, hogy minél többeknek jelentsen igazi feltöltődést ez a nap, és hatása minél tartósabb legyen.

A Global Wellness Day egy nonprofit esemény, a wellnessnek szentelt társadalmi platform. Ez a nap a testmozgással, az egészséges táplálkozással és a spiritualitással kapcsolatos tanításokat gyűjti össze, egy valóban globális, társadalmi mozgalom keretében. A mottója nem véletlenül ez: „Egy nap megváltoztathatja az életed!"

Vezetett meditáció egy malajziai függőhídonForrás: Global Wellness Day

Honnan ered ez a világnap?

2012-ben indult útjára a kezdeményezés Törökországból, Belgin Aksoy jóvoltából. Aksoy azon álma, hogy megünnepeljen egy, kizárólag a wellnessnek szentelt napot, több mint 130 önkéntes Global Wellnes Day nagykövet, kulcsfontosságú támogató és tanácsadó nemzetközi hálózatát inspirálta arra, hogy az álmot valóra váltsák, így ma már a világ több mint 170 országában és több mint tízezer helyszínén ünnepelnek együtt.

„Elkötelezett támogatója vagyok a célnak, amely megérteti, hogy a testi-lelki jól lét egy egyszerű szükséglete a bolygón élő minden embernek, és hogy a wellness nem luxus, hanem az egyén öröklött joga" – vallja Aksoy, aki túlélte a rákos betegségét.

Jóga a török tengerpartonForrás: Global Wellness Day

„Úgy gondolom, hogy a járvány ezt mindannyiunk számára bebizonyította. A wellness több dimenziós: fizikai, szellemi, érzelmi, lelki, társadalmi és környezeti szempontból is értelmezhető. Célunk, hogy a Global Wellness Day segítsen az egyéneknek és a társadalmaknak a jobb életmód fenntartásában e példátlan idők közepette. Az elmúlt év alkalmat adott arra, hogy hátralépjünk, és elgondolkodjunk arról, hogyan akarunk élni. Bár a globális wellness nap 24 órán át tart, a legfontosabb dolog, hogy üzenetünk célja egy életen át tartson." Célja pedig nem kevesebb, mint hogy a Global Wellness Day bekerüljön az ENSZ hivatalos naptárába is.

Június második szombatja a wellnessé

Minden évben június második szombatján rendezik meg ezt a nemzetközileg is kiemelt színvonalú eseményt, amely nemcsak a felnőttek, de a fiatalabb generáció számára is üzenetet közvetít. Belgin Aksoy szerint egy olyan világban, ahol 10-ből 1 ember mentális egészségi problémával él, ott muszáj mielőbbi lépéseket tenni az elménk és a lelkünk védelmében. "A fiatalok kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek; egy tanulmány szerint a 16-24 évesek csoportja érzi magát a leginkább magányosnak, különösen azok, akik félénkek és introvertáltak. A Covid-19 pedig csak súlyosbította ezt a helyzetet. Soha nem volt ennyire fontos a Global Wellness Day üzenete – miszerint egy nap megváltoztathatja az egész életet – mint napjainkban."

Nepáli iskolások a GWD egy korábbi napjánForrás: Global Wellness Day

A Global Wellness Day üzenete egyszerű javaslatokat fogalmaz meg, amelyeket minden nap érdemes követni:
1. Sétálj egy órát!
2. Igyál több vizet!
3. Kerüld el a műanyag flakonokat!
4. Fogyassz organikus, helyi alapanyagokból készült ételeket!
5. Tegyél jót valakivel!
6. Vacsorázz együtt a családdal!
7. Menj aludni este 10-kor!

Mire számíthatunk itthon?

A Global Wellness Day kezdeményezéséhez 2019-ben globálisan 150 ország csatlakozott, és kínált programokat, figyelemkeltő rendezvényeket. A következő év már nagy változást hozott mindannyiunk életében, ezért a 2020-as Global Wellness Day programjait 24 órás, online élő stream formájában követhettük nyomon.

Idén egy 12 órás ingyenes online közvetítéssel ünnepelhetünk, amely során 35 országból, Új Zélandtól Los Angelesig 65 előadó, orvos, zenész és wellness-szakértő szólal meg virtuálisan. Az eseményre ingyenesen lehet regisztrálni; de az előadások a világnap YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán is nyomon követhetők. Egyes előadások tízperces etapokban mutatják meg, hogy mit érdemes tennünk a táplálkozástól a testmozgáson át a kórokozók elleni küzdelemig, illetve hogyan erősíthetjük a mentális és lelki egészségünket.

A hazai wellness világnap eseményei

A nemzetközi 12 órás program mellett a magyar közönségnek néhány hazai előadóval külön programokkal készültek a szervezők. Ezek a Global Wellness Day Hungary hivatalos YouTube-csatornáján és Instagram-oldalán lesznek elérhetők, valamint a világnap hazai nagykövete, Richvalszki Zseraldina Instagram-oldalán is megtalálhatók a szükséges információk. A YouTube-csatornán a programok június 12-én időzítve érhetők el, de később bármikor visszanézhetők.

„Egyetlen nap megváltoztathatja az életed!"Forrás: Global Wellness Day

Már kora reggeltől kezdve az egész testet és lelket megmozgató gyakorlatsorokkal aktivizálhatjuk magunkat.

• 6 órától Swami Bhaktatnanda - Jóga nidra gyakorlat
• 7 órától Góg Anikó - Alakformáló tréning, BISA
• 8 órától Nagy Anna - Stresszoldó jóga Annával, Studio YogaSecrets
• 9 órától Hidvégi Andrea - Pilátesz, Hidvégi Andi Pilates Studió
• 10 órától Katona Renáta - Stretching, mobilizáció, stabilizáció edzésformák
• 11 órától Páli Judit - Eddz velem a világ körül!
• 12 órától Fettik Gergő - Napi mobilizáló rutin, az ülőmunka ártalmainak elkerülésére
• 13 órától Nagypál -Török Móni - smink és szépség

Rövid interjúk formájában is megismerhetjük a wellness különböző oldalait.

• Dr. Puczkó László, Global Wellnes Day Nagykövet Magyarország, turisztikai szakértő
• Richvalszki Zseraldina, Global Wellnes Day Nagykövet Magyarország, spa fejlesztési tanácsadó
• Dr. Kuklis Eszter – orvos, természetgyógyász, életmódtréner
• Schmidt Judit – dietetikus, Youteefool
• Swami Bhaktananda – Satyananda Jóga Társulat, Szólád
• Varga Vera – Ritz Carlton Budapest, Spa Supervisior

A programokról emlékeztetőt is kérhetünk a Global Wellness Day Hungary 2021 YouTube-csatornájának időzített közvetítéseire (lejátszási listájára) kattintva, nehogy lemaradjunk a kezdési időpontokról. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek