Néhány nap alatt kipucolja a Covidot a magyar-osztrák orrspray

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Cebina nevű osztrák biotechnológiai cég a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal közösen fejleszt több Covid-ellenes készítmény mellett egy olyan orrspray-t, amely potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen.

Orrspray - illusztrációForrás: Anna Tryhub/shutterstock.com

Most a Világjárók Klubjának bécsi oldala készített interjút a Cebina vezérigazgatójával, a magyar Nagy Eszterrel. Az interjúból kiderül, hogy a 2020 tavasza óta zajlanak a fejlesztések, köztük egy allergiaellenes orrspray-é, amely már a humán klinikai vizsgálati fázisban van, Németországban tesztelik. A szérum azelasztin-hidrokloridot tartalmaz, amelyet évek óta alkalmaznak az allergiás betegségek kezelésében - írja az index.hu.

A cikk szerint Nagy Eszter az interjúban eredményesnek nevezte az eddigi kutatást, a PCR-teszten pozitív mintát adók között azt tapasztalták, hogy a szer pár nap alatt képes eltávolítani a szervezetükből a vírust. "Nem betegszenek meg, és nem is lesznek fertőzőképesek" – magyarázta az orvos végzettségű cégvezető.

A cég másik fejlesztése egy új generációs fehérjealegység-vakcina, amilyet a hepatitis B ellen is használnak. Olyan oltóanyagot szeretnének előállítani, ami nemcsak a SARS-CoV-2-es, hanem más típusú koronavírusok ellen is véd. Mint Nagy Eszter kifejtette, nem csak a pécsi virológiai laborral dolgoznak együtt, hanem az innsbruckival is, ahol szintén dolgozik magyar virológus. Itt a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben tesztelik a vakcinát és az orrspray-t. Emellett a Cebina a közeljövőben keresi azokat a kelet-európai kutatóintézeteket, amelyekkel a pécsihez és az innsbruckihoz hasonlóan együttműködésre léphet.

A cikkből az is kiderül, hogy Covid elleni orrspray kifejlesztésén más cég is dolgozik, például a vakcinát is gyártó AstraZeneca – az Oxfordi Egyetemmel közösen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek