Ez a betegség átmeneti védelmet ad a koronavírus ellen

Egyes vírusok komoly versenybe szállnak más vírusokkal, hogy megfertőzhessék a szervezetet, ezek közé tartozik a megfázást okozó rhinovírus is, mely a Glasgowi Egyetem friss kutatása szerint még a koronavírust is kiebrudalhatja a szervezetből. Ennek a vírusversenynek az előnyei ugyan rövid életűek, de mivel a rhinovírus meglehetősen elterjedt, még mindig segíthet a Covid elleni védekezésben.

RhinovírusForrás: Science Photo Library via AFP/Kateryna Kon

Míg egyes vírusok "nyitva tartják az ajtót", és más vírusokat is beengednek, miután maguk bejutottak a sejtbe, mások bezárják az ajtót, és nem engednek be más kórokozókat. Az influenza az "önző" vírusok közé tartozik, melyek szinte mindig egyedül fertőznek, míg például az adenovírusok nem zárnak ki más vírusokat.

A glasgow-i Víruskutató Központ munkatársai a légutak belsejét rekonstruálták azonos típusú sejtekből, majd Sars-CoV-2-vel és rhinovírussal fertőzték meg azt. Azt találták, hogy amikor a rhinovírus és a Sars-CoV-2 egyszerre érkezett a sejtekhez, csak a rhinovírus maradt meg. Ha a rhinovírusnak 24 órás előnye volt, akkor a Sars-CoV-2 már nem tudott fertőzni, és a rhinovírus még akkor is eltakarította a Sars-CoV-2-t, amikor utóbbit kapták meg a sejtek 24 órával előbb.

Mint a kutatók összegezték, ha magas a rhinovírusok előfordulása a szervezetben, az megállíthatja a Sars-CoV-2 fertőzést. Hasonló hatások már korábban is láthatók voltak, 2009-ben például egy nagy rhinovírus-járvány késleltethette a sertésinfluenza-járványt Európa egyes részein. További kísérletek azt mutatták, hogy az immunválasz, amit a rhinovírus váltott ki a fertőzött sejtekben, megakadályozta, hogy a koronavírus másolatokat készítsen magáról. Amikor viszont a tudósok blokkolták a rhinovírusra adott immunválaszt, akkor a koronavírus szintje ugyanaz volt, mintha a rhinovírus nem lenne ott.

Sajnos azonban ez a védőhatás csak átmeneti, és a koronavírus ismét képes fertőzni, miután a megfázás elmúlt, és az immunválasz lecsillapodott. Azt, hogy mindennek pontosan milyen kimenetele lehet például a következő télen, még nem tudni. A koronavírus valószínűleg még mindig jelen lesz, emellett több olyan fertőzés visszatérhet, amely a járványkorlátozások miatt nem volt jellemző idén, így az azokkal szembeni immunitás lecsökkent - derül ki a bbc.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek