Egyedülálló Post-COVID ellátási forma jött létre

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-COVID Szakambulancia Hálózatot hozott létre azoknak, akik a COVID-19 után még hónapokig szenvednek a tünetektől - adja hírül az egyetem honlapja.

A Debreceni Egyetem épületeForrás: Mister No/commons.wikimedia.org

Az összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezett tünetegyüttes leggyakoribb elemei a fáradtság, a légszomj, a koncentráció- és memóriazavarok megjelenése, azonban ezeken túlmenően szerteágazó panaszok – különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák – is kialakulhatnak.

Ismert az is, hogy a COVID-19 fertőzés hosszútávú következményei nem mutatnak összefüggést a heveny fertőzés súlyosságával. A 12 héten túl fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A Klinikai Központ elnöke Papp Mária alelnököt bízta meg azzal, hogy a Debreceni Egyetemen elsőként az országban segítse ezen új hálózat létrehozását, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

Az érintett társszakmák bevonásával dolgozták ki a betegek ellátásrendjét, a post-COVID Szakambulancia Hálózat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021. március 1-jén kezdi meg működését. A betegek egy központi post-COVID ambulanciára, vagy fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

A post-COVID Szakambulancia Hálózat a nemzetközi irodalom alapján a háziorvosoknak szakmai útmutatót állított össze, továbbá a koronavírus fertőzés után megjelenő panaszokat és az életminőség-romlást részletesen feltáró kérdőívet is kidolgozott. A szakmai anyagokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja elektronikus úton is eljuttatja a Hajdú-Bihar megyében működő háziorvosoknak.

"A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra általában a fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal lehet jelentkezni, ezt követően a beteget 6-12 hónap múlva hívják vissza ellenőrző vizitre" – részletezte Dr. Papp Mária. Amennyiben viszont valakinek a COVID-fertőzést követően jelentős panaszai vannak, akkor 3 hónapon belül is jelentkezhet a Klinikai Központban. A szakrendelési időkről és az időpont-egyeztetés részleteiről a háziorvosok nyújtanak tájékoztatást a betegeknek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek