Feltérképezik mennyire szennyezett a Tisza vize

Önkéntesek kelnek útra a Tiszán, hogy szakemberek és kutatók segítségével felmérjék, hol a legszennyezettebb a folyó vize. A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében a vízfolyam egész hosszút átvizsgálják - tudtuk meg az MTI híréből.

A Tisza szerbiai szakaszaForrás: Shutterstock / Készítette: Nenad Nedomacki

A projekt célja, hogy létrehozzanak egy hulladéktérképet, amely segítségével hatékonyabbá tehetik a folyótisztítási akciókat. A felmérés a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, hogy közben felméréseket végezzenek.

A folyó mindkét partját átvizsgálják majd, és azt is meghatározzák, hogy mennyire károsak a vízbe került hulladékok. Így az is kiderül, hogy melyik Tisza-parti strandokon lehet gond nélkül lubickolni, és hol nem javasolt a hulladék miatt.

A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez. A vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását ingyenes applikáció segíti.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra.  

A nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

 
Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek