Feltérképezik mennyire szennyezett a Tisza vize

  Önkéntesek kelnek útra a Tiszán, hogy szakemberek és kutatók segítségével felmérjék, hol a legszennyezettebb a folyó vize. A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében a vízfolyam egész hosszút átvizsgálják - tudtuk meg az MTI híréből.

  A Tisza szerbiai szakaszaForrás: Shutterstock / Készítette: Nenad Nedomacki

  A projekt célja, hogy létrehozzanak egy hulladéktérképet, amely segítségével hatékonyabbá tehetik a folyótisztítási akciókat. A felmérés a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, hogy közben felméréseket végezzenek.

  A folyó mindkét partját átvizsgálják majd, és azt is meghatározzák, hogy mennyire károsak a vízbe került hulladékok. Így az is kiderül, hogy melyik Tisza-parti strandokon lehet gond nélkül lubickolni, és hol nem javasolt a hulladék miatt.

  A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez. A vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását ingyenes applikáció segíti.

  A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra.  

  A nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

   
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!