Hét adrenalinpumpáló csodacsúszda a világból

Létezik jobb válasz a hőségre, mint a vízicsúszda? Ha úgy érzi, nem élhet csúszdák nélkül, ezeket a helyeket egyszer az életben muszáj kipróbálnia! Mutatjuk Európa és a világ csúszda legjeit: van, ahol akár százzal is suhanhat, máshol tízemeletnyit zuhanhat pár szempillantás alatt, de akad a listánkon egy 300 méteres mélység felett megépített üvegcsúszda is.

 

Európa leghosszabb egész évben működő vízi csúszdája Szegeden

A szegedi Napfényfürdő Aquapolis élményfürdőjében kilenc beltéri csúszda található. A létesítmény büszkesége a harmincméteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszda – ez Európa egész évben üzemelő vízi csúszdái között a leghosszabb! De egyébként szintén nem rossz az ugyaninnen induló, 223 méter hosszú, zárt óriáscsúszda, melyet kamikaze szakasszal tettek egyedivé.

Napfényfürdő Aquapolis Galéria: Mit tudnak a hazai aquaparkok?Fotó: Napfényfürdő AquapolisNapfényfürdő Aquapolis

Közép-Európa leghosszabb rafting-csúszdája a Tátrában

A magyar határtól mintegy 150 kilométerre, Liptószentmiklóson működik a Tatralandia élményfürdő. A hatalmas területen található, a számos szórakoztató elemet és medencét felsorakoztató aquapark több részből áll, de persze a hely különlegességét mégiscsak a csúszdák adják. Az egész évben működő hat csúszda között találjuk a Tornadót, amely Közép-Európa leghosszabb vízi örvényes tobogánjának számít. A csúszda 101 méter hosszú, és a vízörvényével valóságos raftingélményt idéző száguldást ígér. De emellett még húsz másik csúszda van Tatralandiában, többek között Szlovákia legmeredekebb és leghosszabbja, a maga 146 méterével.

A világ legmagasabb és leggyorsabb vízi csúszdája

2014 júliusa óta az amerikai Kansas City büszkélkedhet a világ legmagasabb és leggyorsabb vízi csúszdájával, mely a The Verrückt névre hallgat. Az 51 méter magas csúszda tetejére egy 264 lépcsőfokból álló csigalépő leküzdésével juthatunk fel. Ha kifújtuk magunkat, már csak egy kis bátorságot kell gyűjtenünk, hogy neki merjünk indulni a csúszdán, melyen akár a 104 kilométer per órás sebességet is elérhetjük. Ha mégsem sikerül rávenni magunkat, mehetünk vissza a rettenetes csigalépcsőn.

The Verrückt, Kansas Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsőiFotó: MES Photography

Tízemeletnyi csúszda a világ legnagyobb hajóján

A világ legnagyobb luxus óceánjáróján, a Harmony of the Seas hajón lehet kipróbálni az Ultimate Abysst, ami a világ legmagasabb, hajóra épült csúszdája. Egy speciális, merevített aljú zsákban ülve a tizenhatodik emeletről a hatodikra érkezik pár szempillantás alatt. Ezért az adrenalinlöketért a felnőttek is megőrülnek, 110 centis magasság felett pedig már a gyerekek is használhatják.

Az Ultimate Abyss a világ leghosszabb vízen úszó csúszdája Galéria: A Harmony of the Seas gyerekszemmelFotó: Michel Verdure / royalcaribbeanpresscenter.com

Európa első erdei csúszdaparkja

A 2016-os nyári szezonra készült el az Ausztriában, Hochkönig régióban található Maria Alm erdei csúszdaparkja, mely egész Európában egyedülálló. Öt, összesen kétszáz métert kitevő rozsdamentes acélcsúszdán lehet suhanni. A csúszdák használatáért nem kell fizetni, csak a kabinos felvonóért, amivel feljuthatunk ide. Maria Alm Budapesttől kocsival kb. hat óra alatt érhető el.

Hullámvasút-hangulatú csúszda a cseh hegyekben

A cseh-lengyel határ közelében az alig pár száz fő lakosságú Dolni Morava településén találjuk a világ egyik legkülönlegesebb kilátóját, a Sky Walkot. Az 55 méter magas, nagyrészt fából készült kilátót 1116 méteres magasságban hat hónap alatt építették a hegyre, ahonnan pompásan rá lehet látni madártávlatból a Morva folyó gyönyörű völgyére, és az azt ölelő hegyekre. A kilátóhoz a völgyből gyalogúton vagy felvonóval lehet feljutni, annak csúcsát pedig egyrészt egy csigalépcsőn lehet megközelíteni, másrészt egy szélesebb körkörösen felvezető fagerendás sétaúton. Aki viszont a lejutást ennél kalandosabbra tervezné, az megteheti, hogy a kilátó tetején egészen egyszerűen beleül a csúszdába, és célba veszi a földet. A fedett acélcsúszda 101 méter hosszú, helyenként ablakokkal megtoldva tekereg szabálytalanul.

Galéria: A cseh Sky WalkFotó: Stezka v oblacích / Sky Walk / Facebook

Az egyszerre 4000 embert is elbíró, de hivatalosan 1400 fő befogadására alkalmas kilátót Zdeněk Fránek egyetemi tanár tervezte, akinek építészeti dizájn munkáit főképp nagyobb kiállítások kapcsán világszerte ismerik – írja a Daily Mail. A minden nap tíztől délután négyig nyitva tartó Sky Walk kilátó építéséről rövid videókat és az árakról egy részletes táblázatot a weboldalon talál.

Üvegcsúszda 300 méteres mélység felett

És végezetül a tériszonyosok rémálma: a Skyslide (vagyis égi csúszda) a Los Angeles-i US Bank Towerben. A toronyház az Egyesült Államok legmagasabb épülete a Mississippitől nyugatra. A 73 emeletes épület falán, a 70. és 69. emelet között helyezték el a 3,2 centiméter vastag üvegből készült 14 méter hosszú csúszdát, amely alatt több mint 300 méteres mélységet láthatnak azok, akik veszik a bátorságot, hogy kipróbálják. A 69. emeleten egy tágas kilátóteraszra érkezik a csúszda.

 

Őszi wellness pihenés
A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!
További információ itt!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek