Ezek a világ legizzasztóbb lépcsői

Keskeny, meredek, csúszós, nyikorgós, szűkös, gonosz majmok lakta: ezek a világ legrémisztőbb lépcsősorai.

Többségünk nem különösebben rajong a hosszú és meredek lépcsősorokért vagy a kanyargós, szűk, levegőtlen csigalépcsőkért. Mégis megmásszuk őket utazásaink során az odafent váró lélegzetelállító panoráma, vagy más különlegességük miatt. A CNN ide vonatkozó listája alapján bemutatjuk a világ legdurvább lépcsősorait. Van, amelyik szűkössége miatt okoz kellemetlen perceket, és van amelyik a rajta tanyázó agresszív majmok miatt izzasztja meg az embereket.

Angkor Wat, Kambodzsa

A kambodzsai Angkor Wat legfelső templomaihoz egy hetven százalékos meredekségű lépcsősor vezet, melynek megmászását ugyan kötelek segítik, de a magas páratartalom és a nagy meleg miatt így is komoly kihívást jelent feljutni. Állítólag azért építették ilyen meredekre ezeket a lépcsőket, hogy azok mindig emlékeztessék az embereket, a mennyországot nehéz elérni. Lefelé tartva ugyanez a Földre is igaznak tűnik.

Angkor Wat, Kambodzsa
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Peter Charlesworth / Europress / Getty

 The Verrückt, Kansas City

2014 júliusa óta az amerikai Kansas City büszkélkedhet a világ legmagasabb és leggyorsabb vízi csúszdájával, mely a The Verrückt névre hallgat. Az 51 méter magas csúszda tetejére egy 264 lépcsőfokból álló csigalépő leküzdésével juthatunk fel. Ha kifújtuk magunkat, már csak egy kis bátorságot kell gyűjtenünk, hogy neki merjünk indulni a csúszdán, melyen akár a 104 kilométer per órás sebességet is elérhetjük. Érdemes bátornak lenni, különben mehetünk vissza a rettenetes csigalépcsőn.

The Verrückt, Kansas
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: MES Photography

 Pailon del Diablo, Ecuador

Ennek az ecuadori lépcsősornak már a neve is hátborzongató, a Pailon del Diablo ugyanis azt jelenti, az ördög üstje. A tökéletesen a trópusi tájba illeszkedő lépcsősort nagyméretű kavicsok borítják, és mivel egy vízeséshez vezetnek, folyamatosan nedvesek, így aztán persze csúszósak is.

Pailon del Diablo, Ecuador
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Oisin Prendiville / flickr

 Szabadság-szobor, New York City

Klausztrofóbiások jobb, ha lemondanak a New York-i Szabadság-szoborról nyíló kilátásról. A szobor lábánál található kilátóhoz egy 146 lépcsőfokból álló csigalépcső vezet, a turistatömeg pedig állandó. A koronában található kilátóhoz pedig 377 lépcsőt kell megtenni: olyan, mintha egy 20 emeletes épület legfelső szintjére igyekeznénk lift nélkül. A korona meglátogatásához egyébként minimum három hónappal előre le kell foglalnunk a jegyeinket (egyszerre maximum négyet lehet), a résztvevők nevének és a látogatás pontos idejének megadásával.

Szabadságszobor, New York
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

 Florli lépcső, Norvégia

739 méteres szintkülönbség és 4444 lépcsőfok jellemzi a Norvégiában található Florli lépcsőt, melyet a világ leghosszabb fából épült lépcsőjeként tartanak számon. Így aztán érdemes odafigyelni minden egyes nyikorgásra lépcsőzés közben, nehogy baleset legyen a vége.

Florli lépcsők, Norvégia
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Karla Schuch Brunet / flickr

 Hua-hegy, Kína

Nem tudni, pontosan hány lépcsőfok vezet fel a taoisták szent hegyére, de hogy életveszélyes mutatvány itt végigmenni, az biztos. Egy idő után elfogynak a meredek lépcsők, és egy rendkívül keskeny ösvényen lehet csak tovább menni, ahol csupán egy láncba kapaszkodhatunk. Ha ezzel is megvagyunk, újabb kígyózó hegyi lépcsősor vár. A hegy tetején elképesztő kilátás és egy teaház jelenti a megváltást.

Huashan-hegy, Kína
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Don P. / flickr

 Batu-barlangok, Malajzia

Izgalmas találkozásban lehet részünk az indiai kultúrával, ha a Kuala Lumpurtól 13 kilométerre északra található Batu-barlangok felé vesszük az irányt. Ez az egyik legnépszerűbb hindu szentély Indián kívül. Magát a szentélyt egy hatalmas mészkőbarlang rejti, amihez 272 lépcsőfokot megmászva juthatunk fel. A lépcső tövében egy 42,7 méter magas hindu istenségszobor fogad, a lépcsőkön pedig vad majmok garázdálkodnak - itt az ő lerázásuk jelenti a fő nehézséget, nem a lépcsősor megmászása. Figyeljünk oda a fényképezőgépünkre és az italos palackunkra, ételt pedig semmiképp ne vigyünk magunkkal, nehogy túlzott figyelemmel tüntessenek ki minket a kis gonosztevők.

Batu barlangok, Malajzia
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Huszti Istvan / Index

 Sagrada Familia, Barcelona

Akinek már a New York-i Szabadság-szobor csigalépcsője is sok lenne, a barcelonai Sagrada Familia tetejéről nyíló kilátásra pláne ne legyen kíváncsi. Gaudí jelenleg is épülő világhírű templomának tornyába ugyanis szintén szűkös és turistákkal zsúfolt lépcső vezet fel. Ami a legrosszabb: középen nincs korlát, így semmi nem javít az ember biztonságérzetén.

Sagrada Familia, Barcelona
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: Margarethe Wichert / Europress / Getty

Haiku lépcső, Hawaii

A Hawaii-on, Oahu szigetén található 3922 fokból álló lépcsősor olyan veszélyes, hogy illegális felmenni rajta. Az amerikai haditengerészet építette 1942-ben, és a háborút követően a vakmerő hegymászók kedvencévé vált. 1987-ben azonban lezárták biztonsági okokra hivatkozva, és továbbra is szigorúan őrzik, annak ellenére, hogy 2003-ban még fel is újították a lépcsősort.

Haiku Stairs, Hawaii
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: nipponbasse83 / flickr

 Milánói dóm, Milánó

Milánó egyik legcsodásabb látnivalója a dóm, annak is a teteje, melyről egészen más szemszögből ismerhetjük meg az észak-olasz várost. Ahhoz, hogy 2000 szobor és mesés faragott kőcsipkék között a tetőn sétálhassunk, egy keskeny, meredek csigalépcsőt kell megmásznunk, miközben előttünk és mögöttünk is további türelmetlen turisták toporognak. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy itt szerencsére van lift, így kicsit könnyebben is hozzájuthatunk ehhez a nem mindennapi látványhoz. (Bár a klausztrofóbiások valószínűleg a tömött lift gondolatától sem lesznek boldogabbak.)

Milánói dóm
Galéria: A világ legizzasztóbb lépcsői
Fotó: mimi / Travelo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek