Videó: Siralmas állapotban van ez a valaha virágzó hazai látványosság

A kicsivel több mint tíz éve felújított Lillafüredi Függőkert 2013. őszén teljesen megújult: minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott. A vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát. József Attila mellett Herman Ottó is szobrot kapott a kertben. Az elmúlt tíz esztendőben azonban az idő vasfoga alaposan kikezdte az egyébként közkedvelt helyet – írja a boon.hu

A Lillafüredi Függőkert egyik virágágyásaForrás: Shutterstock

Az utcabútorok fa alkatrészei elkorhadtak, a járdaburkolat több helyen balesetveszélyessé vált, és a játszótér sem hasonlít már az átadás idején tapasztalt állapotára.

2022. márciusában pedig egy igazán komoly amortizáció is történt a lillafüredi Palotaszálló alatt elterülő Függőkertben: a Kosztolányi sétány mellett lévő terméskő támfal mintegy 20 méter hosszan váratlanul kibillent, összerepedezett, és egy 4 méteres szakaszon le is omlott a sétányra. Az omlás szerencsére személyi sérülést nem okozott.

A leomlott támfalForrás: boon.hu

A miskolci önkormányzat végül is vis maior támogatás segítségével 30 millió forintos költséggel állíttatta helyre a leomlott támfalat. Tavaly nyáron pedig a függőkert vízesés teraszát felújította a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör: rendbe tették a lerongyolódott kerti padokat. Az akcióval az önkormányzat által meghirdetett közterület-csinosítási felhíváshoz csatlakoztak.

Az viszont tény, hogy a látványosság megérett egy alapos felújításra, mielőtt komolyabb baleset történik a turisztikailag frekventált helyen.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek