Figyelem: Ennél a magyarországi határátkelőnél számíts torlódásra

Nyáron Röszkénél jelentősen megnövekszik a forgalom, ezért megmutatjuk merre kerülj, és azt is elmondjuk, miből mennyit vihetsz ki és hozhatsz be az országba, mi tilos és mi nem.

Autósorok a röszkei határátkelőhelyen - illusztrációForrás: Shutterstock/Nikola Obradovic

„Június második felétől július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől egészen szeptember végéig a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszak július utolsó és augusztus első két hete lesz, amikor mindkét irányban lehetnek sorok" – közölte Terbe Roland, a vármegyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője.

A magyar utazóknak azt tanácsolják, hogy amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétfő és csütörtök közé, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják az 5 és 23 óra között nyitva tartó röszkei közúti, valamint az ásotthalmi, a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, melyek naponta 7 és 19 óra között vehetők igénybe.

Akik Romániába szeretnének utazni, a legforgalmasabb csanádpalotai autópálya-határátkelőhely helyett használhatják a 24 órás nyitvatartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet – írja az MTI.

Mit hozhatunk be és vihetünk ki?

  • Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, 50 gramm dohányt vagy 15 milliliter töltőfolyadékot, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak.
  • Engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala.
  • A házi kedvencek - kutya, macska, vadászgörény - unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani a területileg illetékes hatósági állatorvosnál, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük - közölte az ezredes.
  • Tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig - vagy egy darabig - behozható saját fogyasztásra szánt friss gyümölcs és zöldség, tilos azonban a növények, illetve növényi szaporítóanyagok magánimportja, nem lehet behozni ültetésre szánt növényeket, így például burgonyát vagy fejtett babot sem.
  • Szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek, termelést növelő szerek behozatala. Ezek behozatala esetén a bírság mellett a megsemmisítés költsége is az utast terheli.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek