Esőerdői környezetben, csodálatos trópusi lepkék között sétálhatunk Szegeden

Május 1-én, szerdán újra megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t. A szakember elmondta, az első bábok az elmúlt hét közepén érkeztek meg háromnapos utat követően Costa Ricából.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A hétvégén már elő is bújtak az első kifejlett pillangók, és a napos, meleg időnek köszönhetően szép számmal repkednek az egyik fóliasátor alatt, ahova a füvészkert munkatársai az esőerdőket idéző környezetet varázsoltak.  

A trópusi lepkék számára a magas - 70 százalékos - a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet az ideális - tette hozzá.

A látogatóknak rendszeresen alkalma adódik majd arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát.

A trópusi lepkékből ugyanis egész tavasszal és nyáron folyamatos az utánpótlás, havonta több száz bábot küldenek Szegedre Közép-Amerikából. A tervek szerint legalább szeptember végéig gyönyörködhetnek a vendégek a pillangókban - közölte az igazgató.

Ha trópusi hangulatra, látványra végynánk, azeptember végéig érdemes egy utat ide beiktatniForrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása.

A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.

Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

Megfigyelhetők majd a többi közt azúrlepkék (Morpho peleides), melyek kibontott szárnyának színe - a rovar nevéhez híven - tündöklő kék színű. Az összecsukott szárnyak fonákja barna mintázatú, így beleolvad a talaj hátterébe.

Látható pompás királylepke (Danaus plexippus) is, amely az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyai mellett arról ismert, hogy a faj példányai 3500-5000 kilométert tesznek meg ősszel és tavasszal, amikor mexikói telelőhelyük és Nagy-tavak környéke között vándorolnak. Érkezett malachit lepke (Siproeta stelenes) is, amely nevét a réztartalmú ásványról kapták, szárnyainak színe rikító zöld vagy sárgászöld, fonákja olajzöld világos barna mintázattal.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek