Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

A gyönyörű, vadon növő zergeboglár akár 180 centiméter magasra is megnőhet, üde és kiszáradó lápréteken, magassásosoknál és ligeterdőknél találkozhatunk vele. A Kistápéi-lápréten előforduló apró állománya a valamikori jégkorszaki flóra maradványa.

A zergeboglár védett faj, ami félő, hogy nemsokára eltűnhetForrás: Wikipédia/BerndH

Enyhén illatos citromsárga virágai úgy tűnnek, mintha mindig bimbóban volnának és nem nyíltak volna ki. Ezek módosult csészelevek, amelyek átvették a szirmok szerepét, ritkán nyílnak ki, az 5-15 sziromlevél egymásra borulva marad, elrejtve a porzókat és a bibéket.

A rejtett nektárt csak a virág speciális apró lapos kis legyei tudják elérni, melyek a zárt csészelevelek közé férkőzhetnek. A virágzás korai szakaszában a legyek a virágok belsejében táplálkoznak, pihennek és párosodnak, miközben beporozzák azokat. A beporzást csupán hat légyfaj végzi Európában, így ha azok valamiért eltűnnek, a növény nem tud szaporodni.

A védett, 50 ezer forint értékű növény Dél-mezőföldi állományának kis populációja több szempontból veszélyeztetett. Élőhelyére negatívan hat a globális felmelegedés, a legelő állatok hiánya és a változatos növénykultúra eltűnése – írja a ddnp.hu.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek