Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

Az Azáleás-völgy a zalaegerszegi Alsóerdő kedvenc kirándulóhelye. Tavasszal csodálatos látnivalót kínál a kikapcsolódni vágyók számára. A színpompás, fenséges illatú azálea, más nevén rododendron vagy havasszépe április végén, májusban borítja virágba a tájat. "Két héttel ezelőtt javasoltuk olvasóinknak, hogy a szokásosnál korábban látogassanak a zalaegerszegi Azáleás-völgybe, mert a meleg jótékony hatással van a növényekre" - írja a zaol.hu

Akkor a szakemberek jelzése alapján azt írták, hogy az április 13-14-i hétvégén már biztosan tömegesen nyílnak a virágok, érdemes lesz kirándulni a különféle színű azáleákkal teli, nem mindennapi völgybe.

Forrás: zaol.hu Facebook oldala

A hétvégén, a fotók alapján sokan nézték meg a zalai helyszínen a havasszépéket. Van olyan bokor, amelyik még csak most bontja virágait, nem késett még el senki.

Forrás: zaol.hu Facebook oldala

Érdemes többször is visszatérni ide, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése következtében folyamatosan változik a völgy. Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez viszont az egész völgyet belengi - írja a zalaerdo.hu.

Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre egy átjárhatatlan akácosból. A hetvenes években egzóta növényeket telepítettek be kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú völgybe. Elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket. A hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.

Forrás: zaol.hu Facebook oldala

A völgyben – mely 2010-től a nagyközönség szavazatai alapján viselheti a Zala megye természeti csodája címet – nemcsak az azáleák tarthatnak számot érdeklődésre. Megtalálható itt a kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglász, valamint különböző tuják is.

Forrás: zaol.hu Facebook oldala

A völgy egész évben szabadon látogatható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek