Szaharai homokban fürdőzhetünk, de ez nem jó hír

Az év első nagy szaharai porkitörése éri el a Kárpát-medencét ezekben napokban. A Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon kavarja fel a port Észak-Afrika felett, melyből már mi is kapunk egy adagot. Ma, pénteken több helyen is esik az eső, így akár sáros eső is kialakulhat. 

Ilyen a szélvédő, amikor szaharai por lepi beForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Rumpenhorst

A szaharai port leginkább napkelte és napnyugta idején láthatjuk, de az autóinkon, és más tereptárgyakon is találhatunk egy kis afrikai homokot, ezért nem érdemes autót mosni – írja az idokep.hu.

Ami a következő napok időjárását illeti, erre számíthatunk

Szombaton

Gyakran lesz erősen felhős az ég, és elszórtan - nagyobb eséllyel északkeleten - zápor is előfordul. A délkeleti szél gyakran lesz élénk. 13-18 fok valószínű.

Vasárnap

A párásság megszűnése után sok napsütésre van kilátás, csapadék nélkül. A délkeleti szél nagy területen lesz élénk. Kellemes tavaszi idő várható 15 fok körüli maximumokkal.

Hétfőn

A napsütést egyre vastagabb fátyolfelhőzet szűri, de csapadék még nem fordul elő. A délkeleti, majd az északkeleti szél lesz élénk. 14-15 fok várható.

Kedden

Főleg a nap első felében lesz borongós idő - ekkor záporeső is előfordul. Később csökken a felhőzet. A maximumok 15 fok körül alakulnak – írja a koponyeg.hu.

(Borítókép: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Warnack - illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek