Farsangkor megtelik élettel a mindössze ötutcás magyar falu

Idén február 3-án, szombaton farsangi felvonulás lesz az ország észak-keleti csücskében fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Panyolán. A hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz fel. Az ötutcás kis falu megtelik élettel, számos alakoskodó jelmezessel futhat össze a látogató, akik incselkednek, játszanak, írja a turizmusonline.hu.

Egy korábbi farsangolás pillanatai PanyolánForrás: panyola.hu

A szervezők déltől várják a nézőket, felvonulókat, hogy 14 órától együtt éljék át ezt a régi népszokást, amelyet hajdanán a nagyszülők, ükmamák és papák téli estéken a fonóban idéztek meg.

„Szeretnénk minden évben farsang idején ezt a Szamosmenti hagyományt felidézni. Az értékét, a hangulatát a mai fiataloknak is bemutatni. Ők is érezzék a közösség erejét, a felvonulók önfeledt játékát, hogy majd tovább tudják adni az utánunk jövő nemzedéknek" – mondta Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, aki maga is jelmezbe bújva, pulyaszedőként incselkedik a faluba érkezőkkel, viccelődik majd a gyermekekkel.

Egy korábbi farsangolás pillanatai PanyolánForrás: panyola.hu

Idén hat helyszínen keresztül haladnak a felvonulók, ahol minden megállóban lesz egy-egy jelenet vagy táncos produkció.

Lesz bikaütés és szalmaégetés is. Közben a fesztiváltéren egész nap disznótoros ételeket, farsangi fánkot, egyéb finomságokat kóstolhatnak az oda érkezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek