A Fibonacci-spirált húzó bálnákkal befutott fotós most a jeges Balatont fényképezte

A jégbe burkolózott Balaton látványa nemrégiben egy holland profi fotós, Piet van den Bemd figyelmét is felkeltette. A fiatal férfi számára a hideg, a jég nem ismeretlen terep, hiszen egy évben 300 napot tölt a sarkkörökön. Ezúttal Balatonfenyvesen járt, és az egyik szintén fotós barátját látogatta meg.

A holland profi fotós, Piet van den Bemd legkedvesebb közege a hideg és a jég. Egy évben 300 napot tölt a sarkkörökön. Ezúttal Balatonfenyvesen járt, egy szintén fotós barátját látogatta meg, és megleste a különleges jégformációkat a Balaton partján, amelyekről ITT közöltünk látványos képeket. 

Forrás: zaol.hu/Szakony Attila

Piet van den Bemd profi fotós és idegenvezető. Gyerekkorában elbűvölte a természet és a vadon élő állatok, miközben szüleivel sok különböző országba utazott. Legnagyobb inspirációja a szelídítetlen sarkvidéki és antarktiszi vadon. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a bolygó utolsó érintetlen helyei milyen gazdag állatvilággal rendelkeznek, s fontosnak érzi ezek megőrzését - írja a Zaol.hu a vele készített interjúban.

Általában a nyarakat Grönland környékén és a Déli-sarkon tölti. Múlt év decemberében egy expedíción vett részt, ahol bálnákat figyeltek meg. A kaland csodálatos meglepetést tartogatott. 

"Többször próbáltam már drónnal, a magasból felvenni a táplálkozásuknak rendkívül érdekes formáját. A módszer lényege, hogy a bálnák spirál vonalban a légzőnyílásukon légbuborékokat engednek fel, amelyek ezúttal szinte tökéletes Fibonacci-spirállá, más néven aranyspirállá rendeződtek.

Forrás: Nature Guide Piet van den Bemd (Zaol.hu)

Ez a tevékenység arra szolgál, hogy egyfajta hálóként megzavarja a bálnák apró prédaállatait. Amint ez a szűkülő függöny összetereli a zsákmányt, nagy sebességgel alulról felúsznak a bálnák és belehörpintenek a sűrű "levesbe". Decemberben minden feltétel összeállt, és tökéletes videó és fotók készülhettek" - mesélte a fotós, akinek a felvételei a közelmúltban bejárták a nemzetközi és a magyar sajtót is.

Piet nem tartózkodott sokáig Magyarországon, a napokban már a Svájci-Alpokban kapja lencsevégre a kőszáli kecskéket és szakállas saskeselyűket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek