Idén is látható lesz sarki fény Magyarországon

A Vas vármegyei hírportál a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi tagja segítségével gyűjtötte össze, mire számíthatunk idén, ha felnézünk az égre – írja a Magyar Nemzet.  

Forrás: Shutterstock

Október 10. után délnyugat felé lesz látható az üstökös az alkonyi égen – mondta a lapnak Mitre Zoltán. Hogy szabad szemmel látható lesz-e, még kérdéses – tette hozzá.

Napfogyatkozást nem, de részleges holdfogyatkozást már láthatunk idén Magyarországon, szeptember 18-án hajnali 4 óra körül.

A holdpálya is ritkaságszámba megy az idén

A nyári telehold az átlagosnál alacsonyabban jár, így rövidebb ideig látszik a horizont felett, a téli telehold pedig az átlagosnál kicsit magasabban jár, így valamelyest hosszabb ideig világítja be a téli éjszakákat. 18 és fél évente fordul elő, hogy hasonló utat jár be az égitest a csillagos égbolt előtt. A jelenségnek köszönhetően a Hold többször megközelíti a Bika csillagképben található Fiastyúk csillaghalmazt. Szoros közelségük az esti égen idén február 16-án, október 19-én és december 13-án lesz megfigyelhető. Érdemes kis látcsövet használni a szakember szerint.

Július 24-én és október 14-én is jó résen lennie annak, aki nem mindennapi látványra vár: ekkor a Hold és a Szaturnusz nagybolygó szoros közelségben látszik majd az égen.

A legtöbb hullócsillag augusztus 14-én várható.

A Nap aktivitása ebben az évben várhatóan még intenzívebbé válik, ennek köszönhetően bármikor kidobódhat anyag a csillagból, ami Földünket elérve geomágneses vihart és sarki fényt idézhet elő – hangsúlyozta a szakember.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek