Nem semmi: már rekordot döntött a Svájcból hozzánk gyalogló farkas

Idén márciusban érkezett hazánkba Svájcból az M237 jelű fiatal hím farkas, aki immár elhagyta a nyugati országrészt és Vác magasságában a Dunát átúszva az Északi-középhegységbe ért. Jelenleg valahol Heves vármegyében tartózkodik, ahová a helyi farkascsalád ismert csapáját (csapását) követve jutott, írja közösségi oldalán a WWF Hungary.

Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon. Légvonalban ez 69 kilométer, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon.

Kóborlásával európai szinten már most is rekorderré vált, közeledve lassan a 2000 km-es megtett távhoz.

A ragadozók élete azonban nem egyszerű, megsérülhet vadászat közben, vagy akár territoriális harcokba is keveredhet a helyi falkákkal. Mindezek mellett szintén fenyegeti az elütés kockázata, de akár az illegális elejtéseké is. A nagyragadozók kiemelt és kedvező szereppel bírnak az ökoszisztémák természetes működésére, ennek ellenére még mindig számos tévhit övezi őket. Megőrzésük közös érdekünk.
(Címlapkép: Gruppe Wolf Schweiz/WWF Hungary/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek