Furcsa kinézetű madarat mentettek itthon, a szakembereket is meglepte

Lakossági bejelentés érkezett a Heves vármegyei Verpelétből, hogy egy udvarban egy furcsa kinézetű vízimadár található és nem hajlandó felszállni – tette közzé Farkas Sándor, Verpelét polgármestere a város önkormányzatának Facebook oldalán, hívta fel erre a figyelmet cikkében a heol.hu.

A helyi lakosok értesítették dr. Lénárt Ákos feldebrei állatorvost, aki megvizsgálta az állatot és látható sérülést nem talált rajta. Javaslatára a polgármester felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának illetékes szakembereivel, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a különleges vendég egy átutazóban lévő védett sarki búvár (Gavia arctica).

A sarki búvár leggyakrabban a Fekete-, Földközi- és Balti-tenger környékén telel -illusztrációForrás: SNCH/Wikipedia

Ez a faj szórványos átvonuló és téli vendég hazánkban, ami csak nagyon rövid időt tölt el nálunk.

A nemzeti park igazgatóság egri mentőállomásának szakemberei elmondták, munkájuk során még nem találkoztak ezzel a madárfajjal. Az átutazóban lévő madár most egy rövid kitérő gyanánt a nemzeti park igazgatóságának egri mentőállomásán tartózkodik, mielőtt újra szabadon engedik. A szakemberek elmondták, hogy valószínűleg víznek láthatta a vizes aszfaltot, ezért szállt le. Felszállni azonban már nem tudott, mert ez a faj csak vízfelszín tetejéről tud elrugaszkodni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek