Kívánj valamit! Látványos csillaghullásban lehet részünk ma éjszaka

Közeleg az Orionidák meteorraj csúcspontja, ha szerencsénk van és a felhők is úgy akarják, vasárnap éjszaka látványos csillaghullásban lehet részünk. 

A babona szerint ha hullócsillagot látunk, kívánjunk valamit - illusztrációForrás: Comfreak/Pixabay

Ahogy általában minden évben, idén is október 22-ére esik az Orionidák maximuma. Tiszta éjszaka esetén, fényszennyezéstől távol eső területen jó alkalom nyílhat a csillaglesre. A Hold sem fog világítani, ugyanis napnyugta után nem sokkal nyugovóra tér – olvasható az Időkép oldalán.

Az éjfél utáni órákban óránként akár 10 hullócsillag is feltűnhet, legtöbbjük az Orion csillagkép környezetében észlelhető. 

Az Orion az éjszaka második felében magasan a horizont felett látszik majd. A meteorraj tagjai meglehetősen gyorsak, másodpercenként 67 kilométeres sebességgel száguldanak a Föld közelében – adta hírül a Sokszínű Vidék. Érdekesség még, hogy a meteorokhoz szükséges porszemcséket a Halley-üstökös szolgáltatta. Vasárnap éjjel gyakran takarhatják felhők az eget, így szerencsésnek kell lennünk, hogy megcsodálhassuk ezen az éjjelen az októberi csillaghullást. Ugyanakkor előtte és utána több éjszaka láthatunk hullócsillagokat, ezért érdemes lesz többször is kívánni valamit. 

Az éjszaka óránként akár 10 hullócsillagot is megfigyelhetünk az égen

A kép illusztráció.
Forrás: Shutterstock/Astrostar

A látványos csillaghulláshoz olyan helyet válasszunk, ahol kevés fa takarja az eget, és nincs túl sok zavaró fény körülöttünk. Öltözzünk rétegesen, mert bár most az idő melegebb, az éjszakák így is elég hűvösek lehetnek. Az Orionidák mellett október 24-én éjjel a Leo Minoridák rajainak maximuma várható, így ezen az éjszakán is láthatunk pár fényes meteort. Nem sokkal ezt követően pedig, október 29-én hajnalban átállunk a téli időszámításra, vagyis aznap hajnali 3 óráról, 2 órára állítjuk az órákat – így egy órával többet alhatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek