Eszményi fotótéma a kiszáradt nyírségi tó medre

Nyíregyháza és Újfehértó települések határában fekszik egy közel 200 hektár kiterjedésű szikes tó.

A Nagy-Vadas Kiemelt Jelentőségű Természetmegőrzési Területen lévő vízterület ex-lege és Natura 2000 oltalom alatt áll. Medre sekély, általában 1 méternél nem mélyebb a vize, az őszi hónapokban pedig természetes módon ki is szárad. Ilyenkor a tó szélén nagy tömegben virágzik a sziki őszirózsa (Aster tripolium subsp. pannonicus).

A töredezett, száraz föld, és az abból előbújó lila virág, valamint a helyenként, kisebb foltokban megmaradó pocsolyák pedig eszményi fotótémát jelentenek a természet szerelmesei számára.

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság ezúttal Habarics Béla művészi, az absztrakt festészet stílusára emlékeztető fotóit osztotta meg Facebook-oldalán.

A sziki őszirózsa egyébként máshol is előfordul hazánkban, szeptemberre lilás-rózsaszínesre színezik a tájat virágzó tömegeik, és édes nektárillatot árasztanak.

De virágzásuk nem csak a szemnek kedves, nagyon fontos őszi méhlegelők is. A nektár- és virágporgyűjtő rovarvilág az ősz első felében még utoljára jóllakhat, írja a bokortanya.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek