Ez a cuki állat kizárólag csak egyetlen vidéken él hazánkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület és a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködésével egy teljes őszi kutatóhetet szánt a hazánkban igen ritka magyar szöcskeegér alapos vizsgálatára – írja a BOON.

A szöcskeegér hazánkban kizárólag a Borsodi-Mezőségben honosForrás: Facebook/Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

A pinduri egérfaj populációja csak a Borsodi-Mezőségben maradt fent, valószínűleg azért, mert itt viszonylag zavartalanul tudnak élni. A terület tájvédelmi körzetként védett státuszt kapott, így bizonyos részeket nem kaszálhatnak le a szöcskeegér jelenléte miatt. A tavalyi aszály egyébként megtizedelte a populációt, ami természetes folyamat.

Mivel a faj fokozottan védett, ezért „nemzeti kincsnek" számít, az egyedek természetvédelmi értéke 1 millió forint, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. A felmérések alapján kétezer és ötezer közöttire tehető a számuk a Borsodi-Mezőségben - számolt be a múzeum kutatója.

Egyszer már sikerült fogságban szaporítani a magyar szöcskeegeret, de most újra megpróbálnák. A faj azért is különleges, mert ezek a rágcsálók nagyon szelídek, nem félnek az embertől, és kézbe is lehet venni őket, viszont a szabad természetben ritkán láthatók.

Leginkább a földön mozognak és földbe vájt odúban élnek. A szöcskeegér farokhossza nagyobb, mint a teste, és a háta közepén egy világos szegéllyel határolt sötét sáv látható. Emellett a táplálkozásuk is különleges, mert rágcsáló voltuk ellenére leginkább rovarokat fogyasztanak. A többi rágcsálóval ellentétben évente csak egyszer fialnak és négy-öt utódot hoznak a világra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek