Pócsmegyeren rekordsebességgel raktak fészket a szerelmes gólyapárnak

Egy gólyapár romantikus udvarlására és párzására lettek figyelmesek Pócsmegyer lakói a napokban. Önmagában az nem újdonság, hogy gólya kering a szigeti faluban, hanem, hogy ott is rakja meg a  fészkét és alapít családot. Egy 50 éve ott élő köztiszteletben álló hölgy elmondása szerint, még nem volt rá példa, hogy gólya szeretett volna letelepedni a községükben. 

Gólyanásztánc PócsmegyerenForrás: Erberling Eszter

A szigeti gólyák, láthatóan jól érzik magukat. A lelkes lakosok, kedves fotókban, videókban igyekezték megörökíteni a ritka pillanatokat, figyelve a pár különös otthonválasztását, akiknek végül, egy magasba nyúló betonoszlopra esett a voksuk, ám többféle biztonsági szempontból is kérdéses volt az építkezés. A gólyák sebesen igyekeztek a gallyak beszerzésével és rövid időn belül sikerült is összehozniuk egy méretes fészket. Az aggódó falulakók Facebook posztjainak köszönhetően, a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője is a helyszínre sietett, akinek közbenjárására az E-ON is bekapcsolódott a fészek-mentési munkálatokba.

A gólyák nagyon védték a kis fészekkezdeményt, de az oszlopok letisztítását az E-ON munkatársainak megengedtékForrás: Sanchez Esteban és Márton Vlad András

A bejelentésről, vasárnap értesültek a szervezet munkatársai, és hétfő reggel már a helyszínre is érkezett az E-ON kosaras autója, melynek segítségével ellátták a hálózatvédelmi munkálatokat, valamint az általuk ideszállított speciális gólya-kosarat, azaz a fészekalapot felhelyezték. Többen segítették és felvették az izgalmas "fészekrakást". Hétfő délutánra elfoglalta a pár a fészket, és, ha minden jól megy, június elejére várható a kisgólyák érkezése. Azzal, hogy ezt a műveletet ilyen rekordsebességgel sikerült megoldani, még lesz ideje a párnak tojást rakni (kb. 5-7 napon belül), kikotlani (30 nap), felnevelni, és kirepíteni (kb. 60 nap) az első fészekalja fiókját, majd elvonulni időben. A fészket valószínűleg be is kamerázzák hamarosan – tudtuk meg Márton Vlad Andrástól, a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetőjétől. 

Vízáteresztő UV álló műanyag hálót helyeztek felForrás: Esteban Sanchez

A Dunakanyar előnyös elhelyezkedése, valamint kedvező természeti adottsága miatt is egyik kedvelt költőhelye hazánk madarainak. Nem beszélve a Szentendrei-szigetről, ahol a még háborítatlan dunai ágon, mesés búvóhelyeken, ritka madárfajokra is felfigyelhetünk. Tényleg rekordot döntöttek a szigeti gólyák, mert pénteken nézték ki az oszlopot maguknak, szombaton kezdték a rőzsét hordani a drótokra, vasárnap már nagyon tollászkodtak és hétfőre násztáncot járt újonnan kapott fészkében az ifjú pár. Bővebben a madármentésről, valamint a gólyákról, a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont Facebook oldalán olvashattok.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek