Ötven éve nem látott, hatalmas gólyacsapat tanyázik Dorogháza közelében

Elképesztő látványban van részük minden reggel és az esti órákban azoknak, akik elhaladnak a Dorogháza újtelepi falurészére vezető úton. Annak két oldalán 80 egyedből álló gólyacsapat lakmározik ezekben az időpontokban. A jelenségről Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke mondta el a részleteket a nool.hu-nak.

Mintha egy fotó kedvéért álltak volna így beForrás: Nool.hu/Beküldött

"A gólyák általában 3-4 éves korukban kezdenek el költeni, előtte úgynevezett kajtár gólyacsapatokba rendeződve járják a világot. Életük első telén többségük elvonul Afrikába, a visszafelé úton nem költeni kezdenek, hanem bandákba állnak és Kis-Ázsiában, Dél-Európában, illetve Közép-Európa bizonyos térségeiben csapatokba rendeződve járnak, közben párt választanak, vagy a fészekrakást próbálják. A Dorogháza közelében látható madarak is egy ilyen csapat tagjai" – fogalmazott Papp Ferenc.

Hasonló jelenség minden évben megfigyelhető az Ipoly-völgyben, de a Zagyva-völgyben jellemzően kisebb csapatok fordulnak elő. A mostanihoz hasonló méretű gyülekezés nem történt az elmúlt ötven évben.

A gólya-banda megjelenése összefügg azzal, hogy idén a tavasz második fele és a nyár eleje nagyon csapadékos volt. 

"A Dorogháza mellett található csapatban vannak a megyében, de Lengyelországban és Szlovákiában gyűrűzött madarak is. Közülük egészen biztos, hogy több vissza fog térni a területre és költésbe is kezd. A Zagyva-völgyben egyébként is egyre több a gólyafészek, szerencsére emelkedik az itt otthonra találó egyedek száma" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek