Kulináris kalandok, felejthetetlen élmények Tokaj-hegyalján

Az ősz káprázatos színeivel, a lehulló falevelek csodás látványával, mézédes szőlősorokkal futtatott lankákkal, szelíden kacskaringózó folyókkal és mesébe illő kis falvakkal csábítja a borok szerelmeseit és a kirándulni vágyókat Tokaj-Hegyalja. Ez a festői szépségű borvidék ízletes magyar borai mellett számtalan elbűvölő kincset rejt, amit kár lenne kihagyni.

A festői szépségű borvidékForrás: Antalfy Krisztina

Akár hosszabb időre, akár csak egy kellemes hétvégére szeretnénk kiszakadni a rohanó hétköznapok mókuskerekéből, a Tisza- és a Bodrog folyók ölelésében elhelyezkedő Tokaj, a tokaji aszú névadó települése autóval, busszal és vonattal is könnyen megközelíthető úti cél. Legfontosabb közúti megközelítési útvonala a 38-as főút, ezen érhető el Szerencs és Nyíregyháza térsége felől is. Az utat Budapesttől autóval közel 3 óra alatt tettük meg, a helyszín azonban kárpótolt minket minden erőfeszítéseinkért. De lássuk, mik a legszebb látnivalók Tokaj vidékén és környékén!

Tokaji Múzeum, a történelmet őrző épület

Egy múzeum lehet unalmas vagy rejthet temérdek izgalmas látnivalót, ahol teremről-teremre járva gazdagíthatjuk emlékeink tárházát. A tokaji főtér sarkán sétálva bukkanunk rá az 1985-től működő Tokaji Múzeumra, amelynek látványos épülete mellett nem mehettünk el szó nélkül. A görög eredetű Karácsony család által építtetett, majd a 19. században a Szaszaráthok tulajdonába került egykori kereskedőfamíliák lakóháza egyemeletes, és kívül-belül gazdagon díszített. Nemcsak az épület, hanem a kiállítások minősége, a munkatársak kedvessége, és a látványkertként funkcionáló belső udvar hangulata is magával ragadja az ide érkezőt. A múzeum Tokaj belvárosában, a Bethlen Gábor út és a Szepessi köz kereszteződésénél található.

Világörökségi Bormúzeum, a szórakoztató kalandok tárháza

Ebben a múzeumban azok sem fognak unatkozni, akik a szórakozás mellett a hagyományos kiállításokat keresik. Magyarország egyetlen világörökségi borvidékén 2015-ben nyitotta meg a kaput a Világörökségi Bormúzeum, amelynek annyira magával ragad a látványa, hogy a terület hagyományos értékeivel és a nagyvilág termőterületeivel egyaránt megismerteti az utazót. A négyszintes impozáns épületben a tradíciók tisztelete és a kor elvárásainak eleget tevő újító megoldások szervesen összekapcsolódnak. A kíváncsi turistákat interaktív tárlat várja, amelyben a Tokaj-hegyaljai borvidék gyalogosan, kerékpárral, autóval, de akár léghajóval is bebarangolható.

Jézus szíve templom, a béke szigete

Jézus szíve templomForrás: Antalfy Krisztina

Ha egy kis múltidézésre vágynánk, vagy csak egyszerűen elvonulnánk a világ zajától, akkor ide feltétlenül be kell térni. A Jézus szíve templom Tokaj belvárosában álló 20. századi neoromán stílusú római katolikus templom. A település első templomát a 11. század vége felé építették, azonban ez a tatárjárás során szinte teljesen megsemmisült. Az azt követő időszakban többször is újjá kellett építeni, 1695 óta pedig a katolikusoké. A 18-19. században több tűzvészt követően felújították, végül pedig 1909-ben teljesen lebontották és a helyére építették fel a Jézus szíve templomot. A templom Tokaj központjában található, közvetlenül a körforgalom mellett.

Tokaj felirat, ahol kötelező egy szelfi

A Fabók János által készített I Love Tokaj feliratot a Tokaj Kincse Egyesület által szervezett, a Szerelmi Pincesoron megrendezésre kerülő retro majálison debütált. Állandó helyéül végül a Hősök terét jelölték ki, ahol mind a mai napig rengetegen csodálják meg és természetesen itt készül a legtöbb fotó is. Ezt természetesen mi sem hagyhattuk ki, ahogy ti sem fogjátok, ha erre jártok.

Bacchus-kút, a bor és mámor megtestesítője

A híres Bacchus-kútForrás: Antalfy Krisztina

Ha csupán egy napot töltünk Tokaj gyönyörű vidékén, a bor és vidámság istenének szobrát nem hagyhatjuk ki. A Tokaj főterén „mulatozó" Bacchus ivászatra csábítja az idelátogatókat. A kőhordón ülő szobor egyik kezében egy szőlő fürtöt, a másikban pedig boros poharat tart, bátorítva, hogy a szomjas vándor jó helyen jár, ha a tokaji borvidék legfinomabb kincseivel csillapítaná a szomját. A Bacchus-kutat Szanyi Péter szobrászművész készítette 1990-ben. A Bacchus-kútra Tokaj belvárosában, a Rákóczi-pince szomszédságában bukkanunk rá, el sem lehetne téveszteni.

Szent Teréz-kápolna, Tarcal gyöngyszeme

A Tokaji-hegy lábánál, Tokajtól kevesebb mint 9 kilométerre fekszik a borvidék bájos kis községe, Tarcal. A békés település lenyűgöző természeti és épített értékekkel büszkélkedhet, így mindenképp érdemes rászánni egy napot. A község leghíresebb látnivalója a falu fölé magasodó, 8,5 méteres Áldó Krisztus-szobor, mely Európa legnagyobb, Jézust ábrázoló gránitszobra. De szintén kihagyhatatlan állomása a borvidéken tett kirándulásnak a tarcali Henye-domb tetején található Szent Teréz-kápolna, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a környező települések meseszép világára.

Gombos-hegyi Pincesor, Hercegkút látványossága

A Gombos-hegyi PincesorForrás: Antalfy Krisztina

A földbe vájt ódon pincék látványa magával ragadó. A hobbit házakra emlékeztető, egymás fölé épített pincesorok Tokaj-Hegyalja jelképének számítanak, melyek négy emelete, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. A pincesorokon 195 pince található. A járatok jellemzően 10-40 méterre nyúlnak be a hegy gyomrába. Kb. 12 °C-os hőmérsékletük és 96 százalékos páratartalmuk révén kiválóan alkalmasak a híres tokaj-hegyaljai borok érlelésére; a macskakővel borított, szépen rendben tartott utcácskákon sétálva a nyitott pincékben akár meg is kóstolhatjuk a helyben készült nedűket. Az Unesco Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben-ben vette fel a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

Hímesudvar pincészet, ahol a csoda születik

Természetesen, ha már Tokajban jártunk, szinte bűn lett volna kihagyni a borkóstolással egybekötött borház látogatást a Hímesudvar pincészetben. Ez a gyönyörű, kézműves szőlőbirtok Tokaj óvárosában található, ahol a borok megízlelése mellett meglátogathattuk azt a 3 hektáros területet is, ahol az isteni nedű születik. A borokat igazán méltó körülmények között, az egykori királyi vadászházban ízlelhettük meg. Kata, Péter és Beáta a lehető legérettebb szőlőfürtökből készíti a bort és inkább a késői szüretben és az egészen elképesztő ízvilágú édes tokaji borokban hisz. A kóstolóprogramra előzetes bejelentkezést szükséges!

Toldi Fogadó, a pihenés

A Toldi fogadó a történelmi Tokaj belváros szívébenForrás: Antalfy Krisztina

Vegyünk egy előkelő, régmúltat idéző épületet, fűszerezzük meg némi extra harmóniával, a Bodrog és Tisza halk morajlásával, maximális kényelemmel és finomabbnál-finomabb ételekkel, melyeknek képtelenek vagyunk ellenállni. Röviden valahogy így tudnánk összegezni szállásunkat, a Toldi Fogadót. A hely 18 szobával, magyaros étteremmel, családias légkörrel, segítőkész személyzettel várja vendégeit, a történelmi Tokaj belváros szívében. A fogadó épülete két részre különíthető el: a műemléképület és az új szárny, mégis egy egységet alkot, melyben kényelmesen 50 főnek tudnak szállást biztosítani. A műemléképületben 6 klimatizált szoba, magyaros étterem, utcafronti terasz és belső különterem található. Az új szárny pedig 12 klimatizált szobával, lifttel, 60 főt befogadó különteremmel és wellness részleggel rendelkezik.

Kulináris élvezet, gasztronómiai élmények

A panzió éttermében a szállóvendégek mellett a környéken élők és a városba látogató turisták is a nap bármely szakában elfogyaszthatják az étlapon található ételeket és végig kóstolhatják a borlapon megtalálható borkülönlegességeket. A Toldi Fogadó éttermében a különleges ízek mellett a hagyományos magyaros konyha is előkelő szerephez jutott. A falusi húsleves, vagy a tokaji mártással megbolondított mézes csirkemell pont olyan, mintha nagymamáink készítették volna. Útravaló nélkül pedig még véletlenül sem szabad távozni a fogadóból, hiszen egy-egy borkülönlegesség, mint pl. a Tokaji Tündérkönny, segít a hideg téli hónapokban visszarepíteni minket a régió varázslatos világába.

A tokaji borvidék látnivalói természetesen nem merülnek ki az itt felsorolt helyekben, van még itt felfedezni való bőven. Legközelebb is tartsatok velünk!

Antalfy Krisztina

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek