Vízi kalandok a Felső-Tiszán – kajakkal és kenuval Tiszabecstől Tokajig

A Felső-Tisza az egyik legkülönlegesebb, legvadregényesebb vízitúra helyszín Magyarországon. A vízitúrázók számára izgalmas folyószakaszokat és kényelmes megállóhelyeket kínáló térség értékei arra csábítanak, hogy evezőt ragadjunk, és a vízről fedezzük fel ezt a tájat!

Felső-Tiszai vízitúra központok – a kor igényeire szabva

A legendás Tisza szinte mindenkiben kellemes emlékeket idéz: kamaszkorunk legszebb vízitúra élményeit, homokpadokon strandolást, tábortüzeket, bográcsozásokat. Akkoriban ki-ki romantikus, nomád körülmények között járta be a Felső-Tisza egyedülállóan szép és természetvédelmi szempontból kiemelten értékes, változatos és vadregényes tájait.

Forrás: evezzitthon.hu

Mára alaposan bővültek az igények és szerencsére a lehetőségek is: a Felső-Tisza és az Öreg-Túr mentén több ponton kiépített, modern, minden szükséges eszközzel és felszereléssel ellátott vízitúra bázisok épültek. Közülük is kiemelkedik a Tiszabecsen, Tokajban, Szabolcsveresmarton (Rétközi-tónál) és Rakamazon található központ. Ezeken a helyszíneken akár a vízitúrázáshoz szükséges kajakot és kenut is kibérelhetjük. De van itt sárkányhajó, SUP, sőt pedálos SUP vagy kevésbé borulékony tengeri kajak is. A lomhán, kényelmesen kanyargó Öreg-Túr nyugodt vizétől egészen a gyorsabb folyású szakaszokkal rendelkező Felső-Tisza vízitúra helyszíneiig mindenki megtalálja a tudásának, bátorságának és erőnlétének megfelelő kihívást és élményt.

Tiszabecsen, a Vidám Delfin vízitúra megállóhelyen a földszinti vizesblokk helyiségei újultak meg.  Magyarország legkeletibb vízitúra bázisán kialakításra került egy speciális sportpark is. A hangulatos, árnyas fák alatt kialakított sátrazóhelyek tavasztól őszig várják a túrázókat, de a helyszínen kényelmes szobák is elérhetők. A beruházás biztosítja a fogyatékkal élők fogadása érdekében, a fogyatékosság típusához igazodó, sajátos igényeknek megfelelő szolgáltatásokat.

Forrás: evezzitthon.hu

Szabolcsveresmarton, a Rétközi-tó partján a támogatásból létrejött vízitúra központ lehetővé teszi a vízitúrázók fogadását, közösségi programok szervezését, lehetőségét is biztosítja. A bázis, a SUP deszkák mellett kajakkal, kenuval túrázni vágyók, a Rétközi-tó természeti szépségeit felfedezők számára a mosdók és közösségi helyiség mellett remek pihenési, kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

Tokajban, a Tokaji Vízitúra Központ számít a Bodrogzug kapujának, innen indulnak vagy ide érkeznek a Bodrogon, a Tiszán vagy a Bodrogzugba vezető túrák. A tokaji helyszínen összesen 39 vízitúra eszköz elhelyezésére alkalmas tárolót alakítottak ki, illetve kiváló minőségű, bérelhető kajakok és kenuk, SUP deszkák is rendelkezésre állnak. Igény esetén a központ munkatársai vezetett túrák szervezését is vállalják.

Forrás: evezzitthon.hu

Rakamazon, a Zenit Vízibázis került fejlesztésre, amely modern vízieszközökkel tud szolgálni a túrázóknak. A vízitúra megállóhely megújult épületében közösségi térrel, elsősegély szobával, öltözővel, vizesblokkal is várja a turistákat. A bázis a fejlesztés keretében 6 db vizesblokkal ellátott öltöző egységgel bővült.  Emellett a 6 öltözőszobában kialakításra került egy akadálymentes pihenő is, valamint férfi és női, illetve családi és személyzeti öltöző, valamint a családbarát baba-mama szoba is elkészült. Az épület bejáratának akadálymentes megközelítése rámpával biztosított. Rakamaz kiváló célpontja a Dombrádról vagy Szabolcsból induló vízitúráknak, de evezni is indulhatunk innen a közeli Tokajba vagy Tiszatardosra.

A helyszíneken a vízitúrázás mellett megvalósulhat a hatékony szemléletformálás is, amely szélesebb társadalmi rétegekkel ismerteti meg a vízitúrázás szépségeit.  A fejlesztések révén a Felső-Tiszán európai színvonalú, minőségi felszerelést kínáló megállóhelyek és víziturisztikai hálózat jött létre. Ezek a helyszínek biztosítják azt a lehetőséget, hogy biztonságosan, méltó körülmények között fedezhessük fel a Felső-Tisza természeti értékeit, vízi úton bejárjuk a térség történelmi emlékeit, kulturális, gasztronómiai látnivalóit!

A Felső-tiszai vízi turisztikai fejlesztés című, GINOP-7.1.9-17-2018-00013 azonosítószámú projekt keretében a tokaji és tiszabecsi mellett új vízitúra megállóhelyek jöttek létre Szabolcsveresmarton és Rakamazon 492.222.249 forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben megvalósuló Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés illeszkedik az előző években, a GINOP 7.1.2 „Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése” című projektben megvalósult fejlesztésekhez, kibővítve az előző ütemben létrehozott szolgáltatásokat. Az újabb beruházás az előző eredményeit kiegészítve növeli a Tisza felső szakaszának turisztikai vonzerejét. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek