Ebbe a gyönyörű villába is beköltözik a Kutatók Éjszakája!

A Hild-villában a gyerekeket papírszínházzal, a filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja az MMA Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján szeptember 29-én.

Forrás: Hild-villa / Press

A kutatói pályát népszerűsítő eseménysorozat alkalmából a Hild-villában szervezett ingyenes rendezvény minden generációnak izgalmas programlehetőségeket kínál. Délelőtt a regisztrált alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás diákcsoportok vehetik birtokba a kutatóintézetet, míg a két esti program a felnőtteknek szól. A családok a nap folyamán 10 és 18 óra között önállóan felfedezhetik a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, és az időutazás során Hild József életének különös titkaira is fény derül - írták az esemény közleményében.

A programok 10 órakkor kezdődnek. Elsőnek Dávid Ádám, a Magyar Művészeti Akadémia 2020–2023. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasának papírszínházmeséjét nézhetjük és hallgathatjuk végig. A Japánból eredő papírszínház, a kamishibai a mesélést színházi élménnyé varázsolja.

Dávid Ádám és a papírszínházForrás: Hild-villa / Press

A Tanuljunk a filmszakmákról! című előadás 11 órakor kezdődik, a Hősők tere pedig 13 órakor. A képregényhős alkotásába Németh Levente vezeti be a középiskolás és az egyetemista diákokat, valamint a felnőtteket. Németh Levente programjából kiderül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehet csodás képeket, egyedi illusztrációkat készíteni, illetve az is, hogy meddig terjednek az MI határai.

Németh Levente: Hősök tere című képregényeForrás: Hild-villa / Press

Ezen a napon Csőre Gábor színésszel, szinkronszínésszel is találkozhatunk a Hild-villa "stúdiójában". A Legyél Te a hangadó! című szinkronizációs játék 15:30-tól 16:30-ig tart, és a középiskolás, egyetemista érdeklődőket vezeti be a szinkronizálás rejtelmeibe.

Csőre Gábor színész, szinkronszínészForrás: Madar Edit

A nap folyamán lesz még zenés-verses színházi játék Kosztolányi Dezső lírai és prózai szövegeinek felhasználásával, valamint este 18 órától egy remek Misztrál koncert, ahol a megzenésített verseké lesz a főszerep.

Az 1997-ben alakult Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Az érdeklődők a koncert folyamán Ady Endrétől Babits Mihályon át egészen a kortárs szerzőkig merülhetnek el a „Misztrál-hangzásban".

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre a Kutatók Éjszakája honlapján vagy a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail-címen van lehetőség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek