Először észleltek törpekuvikot a Börzsönyben

Szeptemberben a hegyvidéki madárvilág tanulmányozása leginkább a vonuló fajokra szorítkozik, hiszen az idei évi költési szezon már befejeződött, a lomos erdőkben ilyenkor már nehezebb a madarak csicsergését meghallani.

A törpekuvik ma már rendszeresen fészkel a Magyar Középhegység tagjainak erdeibenForrás: fotoska.hu/Selmeczi~Kovacs Adam

Ezért is lepődött meg Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja mikor a szokolyai Bagolybükki-völgyben észlelte egy törpekuvik hangját.

Ez az északi illetve kárpáti elterjedésű kicsiny bagolyfaj gyakran mutatkozik a nappali órákban is, hiszen elsősorban énekesmadarakra vadászik. Hazai állománya az elmúlt tíz évben erősödött meg, ma már rendszeresen fészkel a Magyar Középhegység tagjainak erdeiben, legutóbb (az idei évben) a Cserhátban sikerült költését bizonyítani. 

A madár hívására egy másik is felelt, amely révén világossá vált, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársának egy kóborló párral van dolga. Óvatos kereséssel sikerült az egyik madarat megtalálnia, amely egy bükkös állomány felső koronaszintjében napozott. A következő napokban többen is távcső elé kerítették a madarakat, amelyek nagyjából tartották helyüket, ezért reméljük, hogy a terület megteszik nekik és a következő szezonban (február-március táján) költésbe is kezdenek – írják a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek