Rendkívül ritka bagolyfaj bukkant fel Budapesten

A napokban rendkívül ritka vendég tette tiszteletét Budapesten: egy uráli bagoly, amelyet korábban egyetlen egyszer láttak a fővárosban. A faj hazai fészkelő állománya a legutóbb, 2008 és 2012 között felvett adatok szerint mindössze 160-260 párra tehető, ezért is olyan nagy jelentőségű a felbukkanása. A példány a XVI. kerület kertvárosában egy magánkert fenyőfáján üldögélve tölti a nappalt, derül ki a Magyar Madártani Egyesület (MME) Facebook-oldaláról.

Egy XVI. kerületi magánkert fenyőfáján üldögélve tölti a nappaltForrás: Szutyányiné Kézdi Dóra/Budapest Természeti Értékei - MME Budapesti Helyi Csoport/Facebook

Az uráli bagoly a középhegységekben él, rendszeresen költ többek között a Zemplénben, az Aggteleki karszton és a Börzsönyben. Ősztől a táplálék függvényében kóborlásba kezdenek, elsősorban a fiatal madarak. Minden évben vannak a költőhelytől távoli megfigyelések, de eddig a fővárosból egyetlen adata ismert: Újpesten egy elpusztult egyedet találtak, amely vélhetően ablaknak repült.

A faj egyik ismertető jegye, hogy nincsenek tollfüleiForrás: Forrás: Szutyányiné Kézdi Dóra/Budapest Természeti Értékei - MME Budapesti Helyi Csoport/Facebook

A nagytermetű, éjjel aktív bagolyfaj állománya egyébként egyre erősödik hazánkban. Egyik ismertető jegye, hogy nincsenek tollfülei. Erősen védelmezi a fiókáit, ilyenkor még az embert is megtámadhatja. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is, írja az MME weboldala.

Elsősorban a zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. A fiókák még jóval röpképességük előtt elhagyják a fészket, és a közeli fákon üldögélnek. Nagyméretű odúk kihelyezésével mi is segíthetjük a megtelepedését. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek