Karnyújtásnyira lehetünk a virágzó lótuszoktól Vácrátóton - fotók

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a Facebook-oldalán tudatta a követőivel, hogy elkészült és átadták azt az új úszóstéget, aminek köszönhetően egészen közel kerülhetünk a kert Nagy-taván pompázó, jelenleg éppen virágzó lótuszokhoz.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook.com

A csodás indiai lótuszok virágai immár harmadik éve pompáznak a Nagy-tavon. Eddig csak a tó mellől lehetett őket megcsodálni, de a most elkészült úszóstégnek köszönhetően közelebbről is láthatók, valamint az építmény jó lehetőséget kínál a fotózásra is.

A stégre a Sándor-szigetről lehet feljutni - írta a botanikus kert. A lótuszok egészen az első hideg őszi hajnalokig virágzásban maradnak, így még van időnk kilátogatni a kertbe. Az indiai lótusz az óvilági, szubtrópusi területek mocsári vízinövénye.

A növény az iszapból előtörve születik újjá és gyönyörű szirmát a reggeli fényre kibontva virágzik.

Az indiai lótusz az élet, a születés és a teremtés jelképe a keleti vallásokban és a kínai világszimbolikában. Kelet-Ázsia sekély, meleg tavaiban, csendes vizű holtágaiban található meg. A rizsföldek szélén is termesztik, mert a virág és a henger alakú, a növény oxigénellátásátt segítő gyökérgumók fontos élelmiszernek- és gyógynövénynek számítanak.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook.com

Hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye minden nap reggel 8-tól 18 óráig tart nyitva és busszal könnyen megközelíthető. A felnőtt jegy 2 200 forint személyenként (hétfőtől-csütörtökig munkanapokon viszont csak 1 800 forint), a nyugdíjas és diák jegy (közoktatásban 7–18 éves), valamint a pedagógus egyéni jegy 1 500 forint.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek