Videó: Nem házimacska sétált be a Mátra vadkamerájának csapdájába

Molnár Márton természetvédelmi őr (Mátrai Csoport) számolt be Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán arról, hogy sikerült vadkamerán megörökítenie az egyik Mátrában élő vadmacskát. A cica elegánsan besétált a képbe, íme!

Nem ő az egyetlen ilyen állat a környéken. Nemrégiben ugyanis arról számolt be a nemzeti park, hogy érdekes szaporodóhelyet választott magának egy vadmacska (Felis silvestris) a Mátrában, amikor is uráli bagoly számára kihelyezett mesterséges odúban hozta világra kölykeit egy nőstény.

Vadmacska kölyök a költőládábanForrás: bnpi.hu

Az uráli bagoly számára kihelyezett költőládák mélyek, nem látszódik, hogy mi van bennük. Az ellenőrizhetőség megoldására egy kis tükör szolgál a tető aljára erősítve, ezen keresztül lehet betekinteni a ládába. Mivel igen nagyméretűek ezek a ládák, ezért jellemzően csak két faj foglalja el ezeket, az uráli bagoly és a macskabagoly.

A tükrön keresztül azonban nem tollas állat, hanem valamilyen szőrmés jószág körvonalai rajzolódtak ki. Az állat összegubózva feküdt, a feje nem látszódott. Csupán a szőrzet színezete, a hát mintázata, valamint a méret alapján lehetett következtetni arra, hogy ez bizony egy vadmacska.

A vadmacskát sokan összekeverik a házimacskával, pedig mások az ismertetőjegyei - illusztrációForrás: Shutterstock/WildMedia

A baglyokhoz hasonlóan a vadmacskák is előszeretettel használnak idős, odvas fákat szaporodóhely, illetve nappali búvóhely gyanánt. A kis tükrön keresztül nézve nehéz volt megállapítani az izgő-mozgó kölykökről, hogy pontosan hányan vannak, de három példány biztosan volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek