Római kori emlékek Pannónia provincia vidékén

A rómaiak több lépcsőben, a Kr.u. 1. században hódították meg a Pannonia provincia, és így a mai Magyarország területét. A Balatontól nyugatra lévő területeket Kr.e.14-ig foglalták el a római seregek, itt húzodott a Borostyánút, majd a Duna vonaláig haladtak. Római kori emlékeket tehát szerte az országban találni, nem csak a mai Óbuda területén található Aquincumban.

Ha a Pannónia provincia legnagyobb egybefüggő mozaikjára és a híres ókori kereskedelmi útvonalra, a Borostyánút egy szakaszára vagyunk kíváncsiak, akkor irány Szombathely. A város római kori neve Savaria, és a 2. századtól igen fontos szerepe volt, vallási központnak számított. Számos kézzel fogható bizonyítékot találtak erre a régészek az elmúlt évszázadban. Sok épületegyüttes és szentély került elő, 1937-ben jelentős épületcsoportokat sikerült felfedezni.

A savariai római kori Iseum szentélykörzeteForrás: Sudika / wikipedia.org / CC-BY-SA-3.0

Ma ezeket a leleteket a Járdányi Paulovics István Romkertben lehet megnézni. A kert egyik legnagyobb attrakciói egy egykori palota romjai, valamint annak díszes mozaikpadlója, a Mercurius-szentély alapfalai és egy római kori fürdőház maradványai.

Gorsium - Tác

A mai Tác község területén található Gorsium az egyik legjelentősebb római kori települése hazánknak. A kutatások szerint a város már az 1. században létezett, számtalan rajtaütést túlélt, mígnem a 4. században már nem tudta magát tovább fenntartani. De a leletek szerint a területen még évszázadokig laktak emberek.

Légifelvétel Gorsiumról, előtérben az újjáépített városfallalForrás: Flickr.com

A Gorsium Régészeti Park, ahol a romok találhatók nagyjából 200 hektáros. Bejárása egy remek délelőtti, vagy délutáni program lehet, mivel közel két órát vesz igénybe. A kis és nagy felfedezők egy palota, egy ókeresztény bazilika és egy közfürdő romjait csodálhatják meg, illetve láthatják hivatalos épületek, lakóházak és laktanya maradványait is.

Sopianae - A római kori Pécs

Sopianae - a római kori Pécs - kialakulását a 2. századra datálják. Legjelentősebb emlékeit, a kápolnákat, a sírkamrákat és a sírokat az ókeresztényekhez kötik a kutatók. Érdekesség a pécsi leletegyüttessel kapcsolatban, hogy a kőből épített temetkezőhelyek egy helyre koncentrálódnak. Erre a legjobb példa a szépen megmaradt Cella Septichora, melynél 9 helyszínen összesen 8 sírkamrát tekinthetünk meg.

Pécs mediterrán belvárosában a föld alá ereszkedve feltárulnak a város ókori elődje, Sopianae kincseiForrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A római kori Pécs ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, mégpedig kultúrtörténeti kategóriában, mely máig egyedi címnek számít Magyarországon. A temető egyébként a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési művészetét mutatja be a mai kor embereinek.

Villa Romana - Balácapuszta

Bizony a Balaton-felvidéken, Nemesvámos és Veszprémfajsz között is találhatók római kori emlékek, méghozzá egy római kori birtok, a Villa Romana formájában, melynek feltárása már több mint 110 éve folyamatosan folyik. Ez az érdekes épületegyüttes a Dunántúl legnagyobb római kori villagazdaságát és a hozzá kapcsolódó romkertet rejti.

Forrás: MNM Villa Romana Baláca / Facebook.com

A balácai villagazdaságban mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak, erről árulkodnak a területen feltárt és a lehető legjobb állapotban bemutatott lakóházak, gazdasági épületek, a hozzájuk tartozó két fürdő és egy szökőkúttal ékesített kert; valamint egy saját temetkezőhely. A helyszínen folyamatosan folyik a munka, ez tényleg egy aktív gazdaság, ahol betekinthetünk abba, hogyan is folyt egy római kori farm élete.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek