Kiderült, hogy hova utaznak legszívesebben a magyarok

A legtöbb magyar Ausztriába utazik, nyáron pedig Horvátország a kiemelkedő úticél a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a mobilszolgáltatók forgalmi adatai alapján tett vizsgálata szerint – adta hírül az MTI.

A legtöbben Ausztriába utaznakForrás: Shutterstock/Zigres

Egy EU-s rendeletnek köszönhetően más európai uniós országok területéről is itthoni tarifával hívhatók az ismerősök. Így már külföldön nyaralva is bátran lehet telefonálni vagy használni a mobilinternetet. A mobil ilyenkor roamingol - barangol -, azaz egy idegen szolgáltató hálózatára csatlakozik. Az NMHH a mobilszolgáltatók forgalmi adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbben Ausztriába utaznak, de nyáron Horvátország a kiemelkedő úticél.

A közlemény szerint a nyaraló mobilok vizsgálata során érdemes szem előtt tartani, hogy egy SIM-kártya a fő úticélon túl a köztes országok hálózatára is rácsatlakozhat. Ezen felül előfordulhat nem szándékolt roaming is, amikor valaki véletlenül kapcsolódik külföldi hálózathoz még a határon belül.

Mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák 8,5 százalékával telefonáltak vagy interneteztek. A nyári többlet Ausztria esetén nem jelentős (17 százalék). A látogatók egész évben tapasztalt magas száma a (téli sportokat is kínáló) turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, illetve a távolabbi nyugati országokba utazók jelentős számának is köszönhető.

Nyáron Horvátországból telefonálnak a legtöbbenForrás: Shutterstock/Iryna Budanova

A második helyen álló Horvátország viszont már a roaming adatok alapján is tipikus üdülési cél. Nyáron a SIM-ek 6,2 százaléka forgalmazott horvát mobilhálózaton. A nyári többlet pedig kiugróan magas, 138 százalékos volt az éves átlaghoz képest. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

A nyári többlet alapján az utak számosságában is elöl járó Horvátországon túl olyan államok is kiemelkednek, ahol csupán nyáron ugrik meg az amúgy igen alacsony éves átlagos forgalom. Eszerint Görögország áll az élen (182 százalékos nyári többlettel), melyet Horvátország, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország követnek. Így a mobilhasználati szokásokból egyértelműen látszik, hogy nyáron az emberek a déli tengerpartokra vágynak - közölték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek