Állatcsont-bemutató is lesz a Samu-napon

A Samu-napot minden évben az 1968-ban befejeződött ásatás évfordulója alkalmából rendezik meg. A különleges program helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye. Az idei rendezvényt augusztus 19-re tervezik, és tartanak majd lelőhelytörténeti sétát, állatcsont-bemutatót, szakmai előadásokat és családi programokat is.

Forrás: MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye / FB

A vértesszőlősi kiállítóhelyen látható az a Közép-Európában egyedülálló régészeti leletegyüttes, amelyben édesvízi mészkőrétegekbe zárva maradtak meg az ősember mindennapi életének nyomai. A családi napon a szakértők ezeket a leleteket mutatják be.

Lengyel György régész a lelőhelyek és a kőpattintás érdekességeiről tart előadást, majd tárlatvezetés lesz az I-es és a III-as lelőhelyen. Ez utóbbin idén először láthatják testközelből, üveg falak nélkül az ősállatok lábnyomait az érdeklődők.

Forrás: MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye / FB

Tartanak továbbá előadást a régészeti eszközök fejlődéséről, egy minikiállítás keretében bemutatják a vértesszőlősi lelőhely történetét, a jégkor állatvilágát pedig az archeozoológusok szakmai előadás és állatcsont-bemutató keretében szemléltetik.

A geocaching-játékon a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítóhelyére, a budapesti római kori Campona Victrix régészeti parkba lehet belépőjegyeket nyerni.

Családi tárlatvezetéseken megelevenedik a park története, láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből való ősembermásolatok. A gyerekek kézműves foglalkozásokon levél-, kagyló- és csiganyomatokat készíthetnek gyurmából, testfestők segítségével pedig ősemberré is változhatnak.
Lesz ezen felül ásatási szimuláció a régészhomokozóval, valamint a bemutatóhely történetéhez kapcsolódó filmvetítésekre is várják az érdeklődőket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek