Itt a befőzés ideje: Ezek a legjobb Szedd magad helyek az országban

Az idei, szeszélyes nyári időjárás rendkívül jót tesz a mezőgazdaságnak, a sok esőnek és napsütésnek köszönhetően a gyümölcsök sokkal hamarabb érnek meg, melyekből kedvünkre falatozhatunk, illetve lekvárfőzés céljából a téli hónapokra is elraktározhatunk belőlük. Összegyűjtöttük az ország legjobb Szedd magad! gyümölcsöseit. 

Itt a barackszedés ideje!Forrás: Shutterstock/Famveld

Egy kis lekvártörténelem

A szezon az eperrel, a meggyel és cseresznyével kezdődik, aztán következnek a slágergyümölcsök: a barack, a málna és a szilva ideje, melyekből isteni finom lekvárokat lehet készíteni. A gyümölcsök konzerválását már az ókori görögök is jól ismerték, amikor birsalmát tettek el mézzel. Innen ered a mára világhírűvé vált marmalade kifejezés is, ami a portugál marmelada szóból származik, más szóval birsalmasajtot jelent.

Az édes gyümölcssűrítmények később aztán a gazdagok asztalain is megjelentek, illetve az orvostudományban is jelentős szerepet kaptak, amikor is a gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára. A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt, és erre a cukorral való felfőzés jelenti a megoldást. A cukor egyébként segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így besűrítve a gyümölcsöt.

Sokféle gyümölcsből ízletes lekvárokat készíthetünkForrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítják a jobb állagot, és a rövidebb főzési időt, de az egészséges táplálkozás hívei közt egyre népszerűbb manapság, hogy cukor nélkül készítenek lekvárt. Most pedig lássuk, hogy Magyarországon hol juthatunk olcsóbban olyan gyümölcsökhöz, melyek garantáltan tartósító vegyszer mentesek!

Patikakert Budajenőn

Budajenő gyönyörű dimbes-dombos vidékén található a fekete és pirosbogyós gyümölcsök hazája, a Patikakert, ahol nemcsak szedd magad programon vehetünk részt, hanem különböző interaktív előadásokon és programokon is. Július elején ért be a fekete málna, augusztus közepétől szedhetjük a fekete berkenyét.

Tök Jó Gyümölcs

A gazdaság friss gyümölcsökkel vár minket minden hétköznap a Pest vármegyei Tök községben. Már szedhető a meteor meggy, a sárgabarack, őszibarack, nektarin, szilva és alma. A tulajdonos azt kéri, hogy mindenképpen vigyünk magunkkal kosarat vagy ládát, mert a helyszínen ugyan kaphatunk, de csak betétdíj ellenében. A szedés miatt nem kell aggódnunk, a fák alacsonyak, így akár még a gyerekek is elérhetik a zamatos gyümölcsöket. Ezenkívül a hűtőházból is vásárolhatunk rendkívül jó áron, akár egzotikus gyümölcsöket is.

Friss bogyós gyümölcsökForrás: Shutterstock/Olga Miltsova

Nógrádi Arany Málna

Az őstermelői gazdaság már több mint 20 éve működik egy öthektáros területen. A Nógrádi Arany Málna bogyós gyümölcsökre szakosodott, többféle málnát és szedret is termesztenek. A változatos fajták révén a terület nyár elejétől kora őszig képes biztosítani friss, jóízű gyümölcsöt. Mindkét bogyós gyümölcs rengeteg vitamint tartalmaz, magas cukortartalmuk miatt pedig a gyermekek nagy kedvence is. 

Barackfarm Fertőszentmiklóson

Itt 10 hektáron termesztik a zamatos őszibarackot, sárgabarackot és szamócát. A hatalmas birtokon régóta üzemel a szedd magad akció. Először csak a helybéli lakosoknak értékesítették az egészséges terméseket, mostanra viszont már sietnünk kell, mert az ország minden területéről érkeznek hozzájuk. Vigyünk magunkkal hatalmas kosarat vagy dobozt, hogy tudjuk mibe gyűjteni a lédús őszibarackokat!

Megéri a fáradtságot, hogy üvegbe zárjuk a nyaratForrás: Abramova Elena / Shutterstock
Mire figyeljünk a befőzésnél?
♦ Például arra, hogy mindig ép, sérüléstől mentes gyümölcsöt válasszunk befőzéshez!

♦ Minél frissebb gyümölcsökhöz jutunk hozzá, annál jobb. Természetesen a hőkezelés miatt a hőre érzékeny mikrotápanyagok egy részétől elbúcsúzhatunk, de azért jó, ha otthon is csak rövid ideig tároljuk a gyümölcsöt, hogy ezzel is csökkentsük az ez idő alatt bekövetkező vitamin- és ásványiaanyag-veszteséget.

♦ Extrán figyeljünk oda a befőttes üvegek, a fedelük, a felhasznált eszközök, a konyhapult, a konyharuha, és a kezeink tisztaságára!

♦ Amennyiben valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdünk (reflux, epebetegség, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség), jobban járunk, ha hámozatlanul használjuk fel a gyümölcsöket a befőzéshez, lekvárkészítéshez.

♦ Ha viszont inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség áll fenn, akkor a héjat hagyjuk meg, sőt, maradhatnak benne nagyobb gyümölcsdarabok is, mivel ez a plusz rostmennyiség is számít, még a hozzáadott cukrot nem tartalmazó befőtt, lekvár esetében is.

Azt pedig manapság talán egyre többen megtapasztalják, hogy a házilag készített befőtt és lekvár nemcsak egy kreatív időtöltés, de később saját magunkat, családunkat, vendégeinket is kényeztethetjük általuk; de akár tökéletes gasztroajándékként is átadhatjuk majd karácsonykor a szeretteinknek.

Forrás: Mindmegette, Fanny magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek