Új rekord született: Magyar lány fogta ki Európa legnagyobb tokhalát

Egy egri lány, Lubai Nikolett döntötte meg az új európai pecarekordot: Elmondása szerint sokkot kapott, mikor egy közel 35 kilós és 130 centiméter hosszú lapátorrú tokhal akadt a horgára a Maconkai-víztározó Rekord taván – írja a Life.hu

Nikolett két éve horgászik, új hobbiját, párja, Joci szerettette meg vele, és azóta is gyakran járnak együtt pecázni. Legutóbb egy 4 napos horgásztúrára indultak, ahol eleinte a lánynak nem nagyon akadt semmi a horogra, ám a második nap igazi meglepetés érte: "6 óra előtt éreztem egy erőteljes kapást az egyik botomon, majd akasztást követően a hal megiramodott teljes lendülettel. Amint megállt egy pillanatra és tekerni kezdtem az orsón, éreztem, hogy jó súlyú hal lesz. Körülbelül 25 perces fárasztás vette kezdetét, a hal közben egyszer a vízből is kiugrott. Ekkor már tokra gyanakodtunk, ami mindig nehéz fárasztást jelent, elemi erővel tudnak húzni ezek a halak" – mondta Nikolett.

Először egy tokhalra gyanakodtak; de hogy lapátorrú lesz, arra nem számítottak, mivel ezek a planktonevők ritkábban kerülnek horogra, és kifejezetten nehéz rájuk horgászni.

Kis híján sokkot kaptak, amikor meglátták, hogy egy olyan kapitális uszonyos akadt Nikolett horgára, ami a testsúlyának felénél is többet nyom.

Az óriás halat hamar sikerült beemelni a bölcsőbe. A halőrök lemérték, hitelesítették a súlyát, hosszát, és a kerületét; ekkor derült ki, hogy egy 130 centiméter hosszú, 34,45 kilós példányról van szó. A tavalyi rekorder ebből a fajból 31 kilót nyomott, így a mérés után rögtön kiderült, hogy Nikolett ezzel most megdöntötte az országos rekordot.

Új európai rekord is született, de erről csak napokkal később értesültek, amikor frissítették a statisztikákat.

Az egri horgászlányt elárulta, hogy a hivatalos mérlegelést és fotót követően a halat természetesen visszaengedték a vízbe.

(Borítófotó: Shutterstock/Ndab Creativity - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek