Rózsák káprázatos szín- és illatkavalkádja vár Fertődön

Május 26-án, azaz mától végre megnyitja kapuit a fertődi Eszterházy-kastély rózsakertje, ahol több száz méteres lugasok mentén sétálhatunk a különféle hazai és illatozó angol és német nemesített a rózsafajták között.

Mint a mesékben, rózsák nyílnak a kastélykertbenForrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

A rózsakert legkedveltebb fajtái már május közepére nagymértékben virágba borulnak. A lugasok mentén nyílnak a Mami névre keresztelt fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai.

A Futótűz piros, a Crimson Glori mély bordó, a Rozália pedig narancsszínű virágaival kápráztatja el a látogatókat.

A rózsakertet Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő alakíttatta 1902 és 1908 között részben az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf segítségével.

A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként", írja a kastély honlapja.

Csziráky Margit RózsakertForrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

Majd 2015-ben kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján helyreállítáották a kertet, azóta pedig közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik azok, akik ellátogatnak ide. Megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal, megújításra kerültek a rózsakerti sétányok is, így az új útfelületek még inkább kihangsúlyozzák a virágzó rózsák szépségét.

A kertben magyar rózsafajták gyűjteménye kapott helyet, az erősebb illathatás érdekében pedig német és angol termesztők által nemesített folyton virágzó rózsákkal egészítették ki a gyűjteményt.

A kert hétfő kivételével minden nap 10 órától 18 óráig van nyitva, a teljes árú belépő 1000, családi jegy vásárlása esetén pedig 500 forint fejenként, derül ki a megnyitást hirdető Facebook-posztból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek