Kétszeres születésnapot ünnepel az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja

Különleges évfordulókat ünnepel idén az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja. Az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony a 100. életévébe lép, míg a Zsuzsi Erdei Vasút idén tölti be 141. életévét - tudtuk meg a visitdebrecen.com híréből.

Forrás: visitdebrecen.com

A vasút első szakaszát, mely Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között húzódott, 141 évvel ezelőtt 1882. július 16-án nyitották meg. Azóta minden évben július 16-a a Zsuzsi Erdei Vasút születésnapja.

A Zsuzsi Erdei Vasút 394,023 pályaszámú, 106 szerkezetszámú, szertartályos, széntüzelésű gőzmozdonya, a Zsuzsi gőzös, 2006. december 20-a óta található Debrecenben. Ezt megelőzően 1965 óta nem dolgozott gőzmozdony a kisvasúton.

Ez a mozdony 1923-ban készült, 4859 kazánszámmal a Budapesti Magyar Királyi Állami Gépgyárban. Mezőhegyes iparvasútján kezdte szolgálatát 1924-ben, de igen sok helyen, főleg iparvasutakon fordult meg élete során, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került, a nagycenki múzeumvasúton állt nosztalgiaüzembe a '70-es évek legelején.

Forrás: visitdebrecen.com

Felújítására 2005-ben került sor, majd a MÁV Nyírvidéki Kisvasútján terveztek vele nosztalgiaüzemet, de a próbákon és néhány meneten kívül sajnos nem alakultak kedvezően a dolgok, így onnan mennie kellett. 2006 decemberében érkezett Debrecenbe, azóta ott teljesített szolgálatot ünnepekkor és rendezvények alkalmával, esetleg külön megrendelés alapján. A jármű tulajdonosa továbbra is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM).

A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték a hazánk egyik legkisebb és keskeny nyomközön működő, legöregebb gőzmozdonyát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek