Napi cuki: Mezopotámiai dámszarvasok születettek a Szegedi Vadasparkban

Öt mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban, már a legkisebb, alig több mint egyhetes borjút is megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában - tájékoztatta Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-t.

A mezopotámiai dámszarvas nagyon ritka faj, ma sem él belőle több kétezer egyednél a világon.Forrás: Facebook/Szegedi Vadaspark

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, immár 21 példányos állománya él az erdei kifutóban. A ritkaságuk abból a szomorú tényből fakad, hogy a faj gyakorlatilag vadon kipusztultnak számított a múlt század közepére, és ma sem él belőle több kétezer egyednél a világon.

A mezopotámiai dámvad mérete valamivel nagyobb az európaiénál - tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsa kevésbé "lapátos". Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli, ahol elbújhat ragadozói elől, a Szegeden kialakított kifutó is ezt a környezetet idézi.

A mezopotámiai dámszarvasok fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után.Forrás: Facebook/Szegedi Vadaspark

 A látogatók megtekinthetik mind az öt borjat, ahogy más szarvasborjakat is, hiszen a gímszarvasok és az európai dámvadak is gyarapodtak a tavasz végén és a nyár elején a szegedi állatkertben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek