Fizetőssé teszik az egyik osztrák határátkelőt

Július 3-tól fizetőssé válik a Somfalva/Schattendorf és Ágfalva közötti osztrák határátkelő. Az egyébként március óta lezárt határátkelőt már fel is szerelték a süllyedő oszlopokkal, hogy megakadályozzák az engedély nélküli határátlépést – írja a Kisalföld.

Az intézkedésről az osztrák település vezetői döntöttek, a belépési engedélyért 160 eurót kell fizetni, amelyből mintegy 140 eurót vásárlási utalvány formájában térítenek vissza, amit Somfalván lehet levásárolni.

Ha az engedélyt elbírálják, az autósoknak a szélvédőjükre kell ragasztani a matricát, melyet a határon kiépített rendszer automatikusan felismer. A szabályok július 3-tól lépnek életbe. Az engedély ügyintézési ideje akár két hét is lehet, illetve személyes okmányokon kívül a jogosultságot alátámasztó dokumentumok is szükségesek. A dokumentumoknak többek között tartalmaznia kell, hogy a jogosult vagy nyomós személyes érdekből, vagy személyes gazdasági érdekből kel át a határon.

A község polgármestere az intézkedést azzal indokolta, hogy csökkenteni szeretnék a forgalmat az Agendorfer Straße-n, ahol óvoda, temető, templom és idősek otthona is található. Szerinte meg kell teremteni a helyi lakosok biztonságát, hiszen korábban súlyos közúti balesetek is történtek a környéken.

Az osztrák határátkelőhelyen már süllyedő oszlop korlátozza az átlépéstForrás: Sebestyén Áron /volksgruppen.ORF.at

A helyiek közül többen nemtetszésüket fejezték ki az új szabállyal kapcsolatban, a határ magyar oldalára több mint 30 tüntető érkezett, köztük ingázók, nyugdíjasok, de osztrák szimpatizánsok is. Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna kiemelte, hogy segíteni fogják az ingázókat és az engedélyt igénylőket a papírmunkában, és hozzátette, ő sem lelkesedik a megoldásért. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek