Káprázatos égi jelenségben lehet részük a Hold szerelmeseinek ma éjjel

Égi kísérőnk, a Hold a Szűz csillagképben lesz látható, és nem is akármilyen csillaggal áll össze ma éjjel: a csillagkép legfényesebb csillagával, a Spicával.

A Hold korongja fénylik két Nyugati-Alpokban levő Les Jumelles-hegy sziklacsúcsai között a svájci Aigle településről fényképezve telihold idején (A kép illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

A Spica – más néven alfa Virginis – az égbolt 20 legfényesebb csillaga között szerepel, pontosabban a 15. helyen található ezen a rangos listán. Emiatt az egyre dagadó Hold mellett is látható, sőt még az erősen fényszennyezett városi égbolton is meg lehet pillantani ezt a tőlünk 249 fényévnyire lévő, 12,5 millió éves csillagot.

De nem csak a fényességével emelkedik ki, számos egyéb tulajdonságával is túlszárnyalja a Napunkat. A kék óriáscsillagok közé tartozik, mivel az átmérője majdnem 10 millió kilométer. A méretéből fakadóan a tömege a központi csillagunk 11-szerese. A két csillag felszíni hőmérsékletét összehasonlítva is hatalmas a különbség. A Spica hőmérséklete 25300 K, miközben a Napnak 5772 kelvines a felszíni hőmérséklete. Tehát  az alfa Virginis 20000 fokkal forróbb és lényegében ugyanennyiszer erősebben is sugároz, mint a Nap.

Hogyan láthatod

A Hold már délután 14:00-tól megfigyelhető lesz a nappali égbolton, azonban az észlelést érdemes 22:30-kor elkezdeni. A délnyugati égboltra nézve 22,3 fok magasságban lesz megtalálható a 65%-os fázisú égi kísérőnk. Ennek köszönhetően majdnem a kétharmadát meg lehet figyelni az éjszaka folyamán. A Hold déli peremétől elindulva 20,4 fokon lesz megtalálható a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga. A két égitest között kevesebb mint 2 fok lesz a szögtávolság, amely majdnem 4 teliholdnak felel meg. A jelenséget szabad szemmel is meg lehet figyelni: a ragyogó Hold alatt lesz látható a Spica csillag.  Az égi jelenséget egészen 0:53-ig lehet megfigyelni, amikor is a Spica elköszön tőlünk, és lebukik a horizont alá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek