Ebben a lótenyésztéséről híres városban rendezik meg idén a Nemzeti Vágta döntőjét

Ebben az évben Szilvásvárad, a hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszíne ad otthont a 16. Nemzeti Vágta döntőjének szeptember 30. és október 1. között.

A Hősök terén folyt eddig az ádáz csata, idén már Szilvásváradon ülhetnek nyeregbe a vágtázókForrás: Jover_Szabolcs/Nemzeti Vágta / National Gallop/Facebook

 

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének döntő futamai, a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradon lesznek tehát, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lipicaiak igazi otthonra találtak - idézi a szervezők közleménye Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

A tavaly az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült lipicai lótenyésztés egyik fellegvárának számító Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő - hangsúlyozzák a közleményben.

Látványban eddig sem volt hiány: 15 lovat hajtottak egyszerre a tavalyi, jubileumi 15. Nemzeti Vágtán a Hősök terénForrás: MTI/Kovács Anikó

A szilvásváradi fináléra a kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak, tizenegy magyarországi és 5 határon túli helyszínen lesznek előfutamok.

A pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez majd; a sikeres szerepléshez ló és lovasa még erősebb együttműködésére lesz majd szükség.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Ebben az évben a nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval száll versenybe, számolt be a közlemény részleteiről az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek