Pünkösdi rózsa illatú hazai kastélyok! Hétvégi programokat ajánlunk

Pünkösd alkalmából országos programsorozat vár ránk a NÖF által igazgatott várakban és kastélyokban. Természetesen a gyereknapra is gondoltak a szervezők, így a kicsiknek is let mit felfedeznie a történelmi falak között. Mutatjuk a programkínálatot!

Szabadkígyós, Wenckheim-kastély

május 25. - június 1.

Pünkösdkor különleges élményben lehet részünk ha ide látogatunk. Korabeli ruhákat öltve, fotós közreműködésével megörökíthetjük a családot vagy a baráti társaságot egy szép fotón, csodás háttér előtt. A fotózás helyszíne a kastélyparkban található a kijelölt fotóponton, és május 25. - június 1. között, minden nap 11 és 13, illetve 15 és 17 óra között várja a látogatókat.

Forrás: NÖF

A programra nem kell erlőre bejelentkezni, de azt érdemes tudni, hogy a kinyomtatott fotók és a jelmezhasználat 1600 forintba kerülnek személyenként és képenként. A korhű jelmezek a készlet és méretválaszték erejéig a helyszínen kölcsönözhetők.

A katély másik programja a távcsöves madármegfigyelés, amit szintén szakértő vezet. Amint a program Facebook-oldalán is írták, a vezető egy álló távcsövet tud biztosítani, így akinek van, az vigyen magával saját messzelátót. 

Sümeg, Püspöki Palota

május 27-28.

Pünkösd hétvégéjén - a gyermeknapra is gondolva - a kisebbeknek egy feledhetetlen élménnyel kedveskedik a Püspöki Palota Sümegen. Igazi családi hétvége lesz a történelmi falak között, hiszen a Palota kiállításainak megtekintésén túl, a látogatás során a gyerekek részt vehetnek a palotamesék játékban

Először egy csintalan nyestköly, Pöttyös hívja majd játszani az óvodás, kisiskolás gyermekeket. Ha pedig megfejtették a feladványokat, akkor a bejáratnál ajándékot vehetnek át Röpke tündértől. A programon való részvétel díja a belépőjegyen felül plusz 1 000 forint kisgyermekenként.

Tata, Esterházy-kastély

május 26-28.

A Tatai Patara keretében immáron 15. alkalommal elevenítik föl a valós 16. századi történelmi eseményt, amely során több száz hazai és külföldi hagyományőrző részvételével Tata vára török kézről a keresztény csapatok kezére kerül!

Tatai Patara, 2018-as felvételForrás: ©Gabor Monos/Tatai Patara/Facebook

A látogatók idén is látványos csatajeleneteket, párbajokat, történelmi színpadi előadásokat, katonai táborokat és bemutatókat tekinthetnek meg, és ez még mindig csak egy kis része a fesztivál színes programjainak. A tatai Esterházy-kastély kertjében az érdeklődők bepillantást kaphatnak a kosárfonás, fazekasság és a fafaragás rejtelmeibe is. A mi kedvenceink még mindig a történelmi életképek, amik a legváratlanabb helyeken elevenednek meg a vár körül. Járjatok nyitott szemmel! Nem cak mulatságosak, de informatívak is.

Keszthely, Helikon Kastélymúzeum

május 28-29. 

A Helikon Kastélymúzeumban születésnapot ünnepelhetnek majd a látogatók. Két napon keresztül folyik majd a dinomdánom, ami Totónak, a hattyúnak szól. Az ő örömére lesz a Madárparkban családi program, arcfestés, érkezik lufibohóc és gyermekkoncertek is lesznek.

Somogyvár, Szent László Nemzeti Emlékhely

május 28-29.

A vasárnap a felnőtteké, a hétfő a gyermekeké Somogyváron.
Pünkösd vasárnapján ízletes borokkal, valamint sajt- és mézkostolóval várja a vendégeket az emlékhely, hétfőn pedig gyereknapot tartanak a szabad ég alatt. Az izgalmas népi játékokat és a kézműves foglalkozásokat a Moccantó Játszoda és Kézműves Műhely hozza majd el a helyszínre

Majk, Kamalduli Remeteség

május 29. 

Pünkösd hétfőn 14 órától a Pilisi Füvespap folytatja a népszerű előadásait a kolostori gyógynövények tavaszi megújító titkairól. A pünkösdi programokat 15.00 órától ökumenikus istentisztelettel zárják a csodálatosan felújított remeteség falai között!

A kamalduli remeteség épületegyütteseForrás: MTI/Krizsán Csaba

Érdekesség: A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték építeni, alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki; a némaságot fogadó fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek