Kizárólag hazánkban virágzik ez a szuperérzékeny növényritkaság

Hamarosan virágba borul Pilisszentiván fokozottan védett növényritkasága, a pilisi len (Linum dolomiticum). A 10-20 centiméter magasságú törpecserje napsárga virágait májusban hozza, de ami igazán különlegessé teszi, hogy a világon egyedül a pilisszentiváni Szénások Európa Diplomás Területen fordul elő. A bennszülött fajt Borbás Vince, a 19. század egyik úttörő botanikusa írta le 1897-ben, írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Pilisi lenForrás: dunaipoly.hu

A faj több foltban, igen változatos élőhelyeken telepszik meg, egyedei a nyílt, murvás felszínektől kezdve egészen az árnyas erdőszegélyekig megtalálhatók. Május elején sok példánya már messziről is jól felismerhető sárga szirmairól, de nem minden egyede virágzik. A tőlevelek felismerése gyakorlatot igényel, ráadásul a fiatal példányok mindössze 1-2 centiméteresek és száruk még nem fásodik el. Ezek különösen sérülékenyek, a taposás a pusztulásukhoz vezet.

A pilisi len állománya az utóbbi 10 évben jelentősen csökkent, az egyedek mintegy fele eltűnt. A park munkatársainak vizsgálatai kimutatták, hogy a jelenség visszavezethető az újulat hiányára, illetve ezzel párhuzamosan az idős egyedek pusztulására. Míg előbbi hátterében elsősorban a csapadékhiány és a magas felszíni hőmérséklet, az utóbbiéban az egyedek idős kora állhat. A taposás, a technikai sportok és a nyomukban fokozottan fellépő erózió a helyzetet tovább rontja.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a pilisi len élőhelyén jelenleg számos beavatkozást végez a faj fennmaradása érdekében. Ezek közül kiemelkedőek a magvetéses kísérletek, valamint a tájidegen fekete fenyő eltávolítása azokon a helyszíneken, ahol annak vastag tűavara és árnyékolása a faj fennmaradását veszélyezteti.

A virágzó növény és a terület bemutatására a park szakemberei szervezett túrákat, szakvezetéseket indítanak az érdeklődőknek, a terület kizárólag kollégáik vezetésével látogatható. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek