Buddha keze a Mátrában fejlődik!

A citrusok mediterrán gyümölcsök, az a pár citromfa, ami a kertészetekben már gyümölcsöt terem, nem biztos, hogy sokáig húzza ha hazavisszük, és nem tudunk gondoskodni a számára megfelelő környezetről. De a Mátrában él egy "citromfa suttogó", aki rájött minként lehet magyar földön, citromnövesztő mediterrán környezetet kialakítani. 

A Gyöngyösön élő Holló Józsefné egy igazi citromfanatikus. Hosszú időn keresztül kísérletezett azzal, hogyan tudja boldogan és persze termőn tartani a cserépben nevelt ciprusait. De a jó vagy rossz döntéseinek a végén, szó szerint meglett a gyümölcse. A Lakaskultura.hu riportja szerint, Erzsike évek óta szüretel saját citromokat, kicsiket, nagyokat, rücsköseket és tojás fomájú, síma héjú kis szépségeket, Buddha kezéről nem is beszélve.

Forrás: Unsplash.com

Erzsike, az elkötelezett citromtermesztő évekkel ezelőtt vette első citromfáját, olyat, amiről a cikk bevezetőjében is írtam. Csakhogy a fának akadt egy igazán jó hely a lakásban, egy üvegezett terasz. És ő ott olyan jól magára talált, hogy évről évre termett néhány csodás citromot. De a család ennek sokáig valahogy nem tulajdonított különösebb jelentőséget. Aztán Erzsike rájött, hogy tovább vihetné a dolgot: „Arra gondoltam, miért ne lehetne több citromunk? Ha ez a tő ilyen jól érzi magát nálunk, jól érezné magát több is" - idézte fel a kezdeteket.

Ma már nyugdíjas, de a citromtelep kialakításához ugyan olyan odafigyeléssel állt hozzá, mint a korábbi munkájához. „Beszereztem néhány új példányt több kertészetből. Aztán minden évben bővítettem az állományt" - mesélte büszkén. Ma már 25 különböző citrusféléje van.

De hogy sikerült mediterrán klímát teremteni?

Ahhoz, hogy jól érezzék magukat a gyümölcsfák, odafigyelés, gondozás és szeretet kell, illetve a citromfélék eredeti élőhelyéhez képest nagyon hasonló mikroklíma. Ezt pedig az üvegházként működő, beüvegezett emeleti erkély és lenti terasz adja meg. A helyszínt egyébként nem a gyümölcsök számára hozta létre a család, az már kész van 20 éve, hogy kevesebb legyen a fűtésszámla. De mindenki a csodájára jár, hogy milyen jó szolgálatot tesz most, az "első, ma már 2,5 méter magas citromfa tavalyelőtt 70 darab terméssel hálálta meg a gondoskodást" - olvasható a cikkben.

Forrás: Unsplash.com

Arra azonban számítani kell, hogy akármilyen sok is a napsütés, egy gyöngyösi, budapesti, győri veranda sem Olaszország. Állandó gondoskodás kell a fácskáknak, főleg mert a zárt térben sokkal sérülékenyebbek. Fogékonyak például kártevőkre, gyakorlatilag állandó harcot kell vívni a pajzstetvek és az atkák ellen. A káliszappan, a tyúktrágya és az élesztő is citroméleteket methet.

Buddha keze az első emeleten

A gyöngyösi teraszon egy egészen furcsa termés is jól érzi magát. Ez pedig nem más, mint a Buddha keze, vagy ujja - több féle megnevezést is találtunk rá. A lényege, hogy rendkívül kevés húsa és leve van, a hosszú, széttárt ujjakra hasonlító termés főleg csak a héjjból áll, viszont erős citrusos illatú, valamint a héj nagyon finom és intenzív ízű kandírozva.

Forrás: Shutterstock.com

További érdekességeket, azt, hogy a citromfa mire koncentrál az élete során, mennyi virágot és mennyi termést hoz, azt a Lakáskultúra riportjából tudhatjátok meg

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek