Hatalmas kucsmagombát találtak Soltvadkert környékén

Már javában tart a kucsmagomba szezon: néhány napja a Bükkben ráleltek egy rekordgyanús példányra, ami 27 dekás volt. A napokban azonban megdőlt ez a hazai rekord, mert Soltvadkert környékén egy 46 és egy 30 dekás gombára bukkant Péczka Judit, aki a közösségi oldalán büszkén számolt be a szenzációs kucsmákról.

„ A mai napon elindult valami. Soltvadkert felkerülhet a rekorderek listájára. Számomra ez nagy öröm! Minden dokumentumot, amit kértek csatoltam ehhez a kapitális méretű, ízletes kucsma gombához. Most már csak imádkozni kell! Ha a bejegyzésre elfogadják, akkor megkapjuk a hitelesített dokumentumot egy oklevéllel. Ennek másolatát fel fogom ajánlani városunknak. Szeretném, ha mindannyiunknak szólna ez a megtiszteltetés" - írta a gombász.

A champignon.hu gombász oldal szerint a kucsmagomba egy finom, fűszeres illatú gomba, melynek a süvege a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált. Fontos tudni azonban, hogy a túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat! Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező redős, vörösbarna, ill. óriás papsapkagombával (Gyromitra esculenta, Gyromitra fastigiata, Gyromitra gigas), amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) terem. Ezeknek a mérgező gombáknak a többrétegű süvegét, belül agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.

Kucsmagomba szezon van, egyre nagyobb példányokkal találkozhatunk az erdőszéleken, füves területeken - illusztrációForrás: JovanaKoturov/Wikipedia

A fiatal gombákat leginkább töltve sütik. Darált húsokkal, májjal, a legkülönbözőbb módon fűszerezett töltelékekkel lehet megtölteni, majd kivajazott tálban megsütni. De tejfölös gombapörköltként is ízletes fogást készíthetünk belőle. A profik szerint begyűjtés után ajánlatos minél előbb felhasználni, mert ízéből illatából gyorsan és sokat veszít.

Forrás: Baon.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek