Ókori kelta települést fedeztek fel Nógrád vármegyében

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum munkatársai egy jelenleg is zajló régészeti ásatás keretében fedeztek fel egy vaskori (ókori) kelta települést Legénden – adta hírül a NOOL.

A munkálatok március végén kezdődtek el, amelynek során igyekeztek feltárni, valamint minél jobban dokumentálni a területetForrás: NOOL.hu

Tóth Krisztián, a régészeti ásatás vezetője elmondta, hogy kollégájával tavaly kezdték meg Legénd régészeti topográfiájának feltérképezését azzal a céllal, hogy Nógrád vármegyében minél több lelőhelyet fedezzenek fel. 

A közelmúltban Legénden két kelta településre bukkantak, valamint római és bronzkori leletek mellett középkori lelőhelyek is előkerültek. A legéndi üdülőfalu mellett, közel a patakhoz egy frissen felszántott területen kerámia töredékeket és különböző objektumokat is találtak.  

Mintegy tizenöt önkéntes segítségével a területen mentőfeltárást végeztek, melynek munkálatai március végén kezdődtek el. A régészek először azt hitték, hogy egy kicsi, kelta tanyaszerű településre bukkantak, azonban kiderült, hogy ez akár gazdasági jellegű település is lehet. Az ásatások során előkerült két edényégető kemence is egy munkagödörrel, valamint egyéb munkagödrökkel. A másik gödörszerűségben felfedezhető egy oszlopnak a helye, így vélhetőleg ez lehetett a szárítóhelység a kerámiák számára. Ezen kívül találtak egy házat is, amiben egykor egy kelta család élhetett.

Arról, hogy mi lesz a helyszín és a leletek sorsa, bővebben a NOOL oldalán olvashatsz. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek