János-, Márton- és Sváb-hegy - Honnan kapták neveiket Budapest hegyei?

Minden évszakban látogatjuk őket, megyünk túrázni, faleveleket, vagy gombát gyűjteni, piknikezni vagy kutyát sétáltatni. Ha új baba születik a családban, biztos elmegyünk vele a kedvenc hegyünkre, hogy ő is lássa, micsoda természeti csoda magasodik a városunkban. De azt tudjuk, hogy hogyan kapták a nevüket a Budai-hegység egyes csúcsai? 

Budapest legmagasabb pontja nem más, mint a János-hegy teteje. Az 527 méter magas hegyet régen Pozsonyi-hegy néven ismerték, mivel állítólag jó időben a tetejéről egészen Pozsonyig el lehetett látni. Ez persze mára már nem lehetséges a légszennyezettség miatt, de a hegy északnyugati vonulata máig őrzi a Pozsonyi- elnevezést.

Kilátás a Tóth Árpád sétányról a János-hegy irányába, alkonyi fényben (A hegy tetjén látható az Erzsébet-kilátó)Forrás: MTI/Jászai Csaba

A mai János nevet nagy valószínűséggel egy Szent János-szoborról kapta, ami már a 19. század elején is állt a hegy csúcsán; ekkortól jelent meg az elnevezés is a korabeli okiratokban.

Kis-Sváb-hegy

Ez az a hegy, amiről kiválóan rá lehet látni a budai várra, emiatt pedig stratégiailag is fontos helyszínné vált, miután a hadászatban kifejlődtek a messzehordó lövegek. A neve is ezzel kapcsolatos: Buda töröktől való visszavételének idején, vagyis az 1686-os ostromban a soknemzetiségű keresztény sereg sváb tüzérsége innen adta meg a jelet a mindent eldöntő utolsó rohamra. A szocializmus négy évtizede alatt átkeresztelték Martinovics-hegynek, de ez sosem lett elfogadott a köznyelvben - olvasható a Life.hu gyűjtésében.

Sváb-hegy

Mivel a Kis-Sváb-hegy mögött áll, és magasabb, mint a kistestvére, ezért eredetileg Nagy-Sváb-hegy volt a neve, de idővel a Nagy- előtag lekopott. Az elmúlt évszázadokban ismerték Négy-hegy néven és Szabadság-hegyként is, de a rendszerváltás után visszakapta a Sváb nevet.

Forrás: Nagy Akos / Normafa Park / Facebook.com

Érdekesség, hogy a Sváb-hegy legmagasabb csúcsa saját névvel rendelkezik, ez pedig nem más, mint a Normafa. A név egy óriási, ősi bükkfára utal, ami a középkor óta uralta a környező területet. A fa 1840-ben kapta a Norma nevet - mely Bellini klasszikus operájának címe és címszereplője, akinek az áriája a mű csúcspontja. "Ezt az áriát adta elő 1840-ben a Nemzeti Színház társulata, amikor kiránduláson vett részt a környéken. Ennek az eseménynek a nyomán ragadt rá először magára a bükkfára a Norma fája név, ami aztán Normafára egyszerűsödött."

 Orbán-hegy

A budai hegyek többségéhez hasonlóan ezen a területen is főként szőlőt termeltek sok évszázadon át. A szőlő védőszentje pedig Szent Orbán, akinek itt állt szobra, és a szoborról kapta a hegy is a nevét.

Márton-hegy

Ismét egy szent: Szent Márton nevét viselte az a kápolna, ami a történelmi források szerint a 18. században már biztosan itt állt. A „Szent Márton kápolnájának hegye" pedig aztán könnyen rövidült Márton-hegyre.

Ha a többi hegy nevének eredetére is kíváncsiak vagytok, kattintsatok a Life.hu cikkére, ahonnan nem maradt ki a Gellért-hegy, a Hármashatár-hegy és a Vár-hegy nevének története sem. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek